Toen ik bij Ton ten Brinke op bezoek was om te overleggen, hoe te beginnen met het ontwikkelen van een tentkap voor Velomobielen, liet Ton mij de vlieger van de foto van hiernaast zien. Het bouwpakket van deze vlieger heeft Ton nog niet zo lang geleden meegebracht uit Bali. Het in elkaar zetten kost een beetje tijd, maar is goed te doen. De bootvlieger doet het echt.
De constructie bestaat uit doek, bamboe stokjes en sterk garen. De bamboe stokjes zijn met sjorringen van garen met elkaar verbonden. In een van mijn vorige artikelen over de Baidarka kayaks zijn de aluminium buizen van de frames (skeletten) op dezelfde manier met sjorringen verbonden.
Hier enkele details van de sjorringen en spandraden.
Een techniek die wij in het westen niet vaak meer toepassen, met uitzondering van Scouts. Bij de Scouts is het nog steeds een belangrijk onderdeel van hun opleiding.
Bij het maken van een geraamte voor een tentkap, als weerbescherming bij Velomobielen, zijn verbindingen met touw sjorringen bij uitstek geschikt voor zelfbouwers.
Toen André en ik bij Giant in Taiwan waren, stond één van de gebouwen van Giant in de Bamboe steigers. Steigers van een meter of vijftien hoog. Wij vonden dit zo bijzonder, dat André er meerdere foto's van gemaakt heeft.
De verbindingen van deze steigers zijn gemaakt met sjorringen van staaldraad en op enkele plaatsen met touwsjorringen.
Wij hebben ons verbaasd over de stabiliteit van de steigers.
Hiernaast een zelfbouw Velomobielkap met kruislings gelijmde houten strippen bespannen met doorzichtig kunststof. Ook een methode die in aanmerking komt voor zelfbouwers.
Ik zou graag in contact komen met de bouwer van deze Velomobiel.
Kent iemand de bouwer?
Hiernaast de tekening van de Franse ontwerpers die ook de methode van de kruislingse houten latjes gebruiken als geraamte voor de stof bespanning. Ik ben nieuwsgierig hoever zij zijn in de realisatie van deze kap/stroomlijn. Om naar hun site te gaan klik......hier.
Het ziet uit een beetje als een ontwerp van Barnes Wallis. De Wellington was een beroemd exemplaar van een geodesic airframe. Maar de website van de velomobiel gaat over een andere oude engelse vliegtuig, de Mosquito.
ReplyDeleteMosquito-velomobiles verwijst mogelijk naar de De Havilland Mosquito, een houten bommenwerper uit de tweede wereldoorlog. http://en.wikipedia.org/wiki/De_Havilland_Mosquito
ReplyDeleteDe constructie van de romp is ook interessant voor velomobielen.