Wednesday, November 9, 2011

Een doordacht ontwerp van Dick Verboom

Ik heb de folder van deze voorwiel aangedreven ligfiets al vaak bekeken. Ik vind dat Dick Verboom er in geslaagd is om een mooi uitgebalanceerd ontwerp te maken. Je kunt zien dat er over alle details is nagedacht.
Wat het meest opvalt, als je de fiets voor de eerste keer ziet, is de gevlochten rieten stoel. Deze stoel heeft een open structuur en zorgt voor een goed geventileerde rug.
De Quivite was een van de eerste ligfietsen in Nederland met een groot aangedreven voorwiel (26 inch). Het achterwiel is 28 inch. De hoge trapas ten opzichte van de zitting zorgt ervoor dat het frontaal oppervlak van de berijder klein blijft, waardoor het een snelle fiets is.
Na een telefoontje met Dick, hoorde ik dat het zwaartepunt wat te ver naar voren ligt, dit zal bij een volgende fiets aangepast worden.

Als je wilt fietsen met gewone schoenen, kun je de voetplaten van de foto in de SP pedalen klikken. De voetplaten zijn beveiligd met een hielsteun, zodat je voeten er niet af kunnen glippen. In de winter heb je met dit soort voetplaten en standaard schoenen minder last van koude voeten dan met SPD schoenen waar het metaal van het ingebouwde systeem, alle kou aan je voeten doorgeeft.

De dubbele tas met handgreep en reflexie strepen zit vlak achter de stoel en vangt daardoor weinig wind. De tas is snel af te nemen. De kettingrollen bij het balhoofd zijn goed afgeschermd. Het achterwiel is afgeveerd en heeft een trommelrem. De fiets is verder compleet uitgerust met spatborden, achteruitkijkspiegel, verlichting en een voorderailleur. Het enige wat ik mis is een standaard. De standaard op de foto is voor de tentoonstelling.

2 comments:

  1. hoi
    hij staat al op een standaard, zo te zien zit die met schroeven vast
    zelfde idee als de opoefietsen waar de standaard over de bagagedrager heen gaat

    ReplyDelete
  2. De Cruzbike heeft wel iets weg van deze fiets. Het systeem van de voorwielaandrijving is wel anders.

    ReplyDelete