Sunday, October 2, 2011

Velomobielen en de toekomst mogelijkheden.

Het HPV symposium op de Universiteit in Eindhoven gecombineerd met de 365 Dagen fietsprijs in 1993 was een echt succes. Het heeft gezorgd voor een doorbraak van het winnende ontwerp, het Alleweder bouwpakket van het A-Team. Het A-Team bestond uit Bart Verhees, Allert Jacobs, Bart Massee, Titus van de Brink en Flevobike.

De vraag naar het bouwpakket was zo groot dat we bij Flevobike niets anders konden dan uit te breiden in ruimte en het aantal medewerkers. In korte tijd is Flevobike verdubbelt van vijf naar elf meewerkende personen.
Johan, Hendrika, Arjan, Erwin, André en opa Vrielink, Titus van de Brink, Allert Jacobs, Theo van Andel, Peter Kreuder en Ymte Sijbrandy. Dit zijn de medewerkers uit de begintijd van Flevobike.


Omdat snelheid ook één van de criteria was bij de uiteindelijke beoordeling van de 365 dagen Fiets prijs en Allert Jacobs bij mij bekend stond als iemand die in staat was om een uur lang met een hoog gemiddelde te fietsen, hebben we hem gevraagd om bij het A-Team te komen.
De ervaring die Allert met de Alleweder heeft opgedaan tijdens de trainingsritten hebben geleid tot verschillende verbeteringen.

Van het eerste model Alleweder zoals hiernaast is afgebeeld zijn 25 bouwpakketten afgeleverd.
Al snel is een verbeterd model gemaakt, met betere veerpoten, trommelremmen, meer bagage ruimte, uitneembare stoel, etc...etc.
De nauwkeurigheid van het bouwpakket is nog eens flink verbeterd nadat Fokker in Papendrecht voor ons de aluminium plaatuitslagen is gaan frezen, boren en afbramen.
De eerste jaren van de Alleweder werden elke maand tien pakketten afgeleverd waarvan gemiddeld twee stuks als complete Alleweder. Theo van Andel was de man binnen Flevobike die verantwoordelijk was voor de organisatie rondom de Alleweder.

Guus van de Beek de organisator van de 365 dagen Fiets prijs en toen nog hoofdredacteur van het blad Fiets heeft na het evenement zijn ideeën over het fenomeen Velomobiel nog eens op papier gezet.

Het artikel hiernaast is de moeite waard om nog eens aandachtig te lezen.No comments:

Post a Comment