Monday, October 17, 2011

Op bezoek bij Harald Winkler van 'Das Meufl Asphalttretboot'.

Er deed zich afgelopen zaterdag een goede gelegenheid voor om een bezoek aan Harald Winkler te combineren met het afleveren van een Orca bij Fritz Kellermann uit Königsbrunn (vlak bij München). Op de foto hiernaast stapt Fritz Kellermann voor de eerste keer in zijn nieuwe Orca, zijn oudste zoon kijkt toe.
Na de eerste testritten hebben we uitgebreid koffie gedronken met heerlijke taart die mevrouw Kellermann speciaal voor deze gelegenheid had gebakken. Als wij geen afspraak hadden gehad met Harald Winkler hadden wij het avond eten ook bij de familie Kellermann kunnen gebruiken, want mevrouw Kellermann had 'Zwiebelkuchen' gemaakt voor ons. Maar wij zouden om 17.00 bij Harald in Geltendorf zijn. Geltendorf ligt 28,7 kilometer van Königbrunn verwijderd.

Mevrouw Kellermann vroeg of wij wel eens Kiwi's eten? Ja ...... Hendrika eet al jaren 's morgens bij het ontbijt een Kiwi. "Dan geef ik jullie Kiwi's mee uit eigen tuin". De trosjes Kiwi's van de foto hiernaast hadden wij nog nooit gezien of geproefd. Ik ben zelf niet een echte Kiwi liefhebber, maar deze kleine Kiwi's zijn heerlijk zoet en smakelijk, je kunt ze met schil en al eten. We kregen een flinke hoeveelheid mee.
Vanmiddag na de lunch hebben we de laatste opgegeten. Als wij ze nu ergens op de markt of in de winkel tegenkomen kopen wij ze zeker, echt lekker!

Om drie minuten over vijf waren we bij Harald Winkler. Harald zijn moeder was in de tuin bezig en had ons al zien aankomen. Ze wenkte ons en gaf aan dat we de auto voor hun poort konden parkeren.
Harald en ik waren al snel in zijn werkplaats. Je valt van de ene verbazing in de andere, Harald is bijzonder veelzijdig, muziek, schilderen, stoommachines, stirlingmotoren, fietsen, boten, enz..... enz. Alles wat hij maakt en ontwikkeld doet hij bijna allemaal met gebruikte onderdelen. Het is maar goed dat het grote huis waar hij woont volledig onderkelderd is, zodat hij de ruimte heeft voor al zijn hobby's, opslag en werkzaamheden.

Harald, Hendrika en ik waren uitgenodigd om in München bij Jörg Bammesberger te komen barbecueën. Het was al donker toen ons vlees bij Jörg op de barbecue lag. Jörg heeft de Velomobieltocht (ROAM) dwars door Amerika meegereden. Het is een leerzame en gezellige avond geworden, waar ik met verschillende ligfietsers uit de buurt van München gesproken heb. Iets na middernacht waren wij terug in Geltendorf en konden naar bed.
Zondagmorgen direct na het ontbijt heeft Harald de éénpersoons Meufl Trike en Das Meufl Asphalttretboot voor de poort van zijn huis klaar gezet voor een rit in de omgeving van Geltendorf.
Het had 's nachts licht gevroren en tijdens onze fietstocht was het een beetje mistig en koud.
Ik heb eerst in de éénpersoons trike gefietst en later gewisseld met Harald in de Asphaltboot.
Opvallend hoe licht de éénpersoons trike fietst met de ketting die aan de zijkant langs je heen gaat en rechtstreeks met het achterwiel verbonden is. De aandrijving op één achterwiel geeft totaal geen problemen, je merkt niets van enige invloed op de besturing. Ook niet bij de tweepersoons.
De speciaal ontwikkelde krukas crank voelt stijf aan en draait superlicht rond. Harald heeft verschillende krukas cranks gemaakt, ook met carbonweefsel. De beste resultaten, wat stijfheid en gewicht betreft, geven de cranks van naadloos stalen precisie buis (C45) met een diameter van 40 mm en een wanddikte van 1 mm. Bij de hoekverbindingen van de krukas crank zijn stalen plaatjes ingelast net als de natuurlijke verstijvingsschijven bij Bamboe.

De crank lengte van de krukas crank is 120 mm. Deze korte lengte heeft een positieve invloed op de stijfheid van de krukas crank. In het begin merk je dat de cranks korter zijn maar ik kan niet zeggen dat ik daar problemen mee heb gehad. Met cranks van 120 mm, ten opzichte van standaard cranks van 172,5 mm, hebben de hakken en de tenen 52,5 mm minder hoogte nodig. Dat betekend dat de neus van de stroomlijn 105 mm lager kan worden. Je kunt daarmee een betere stroomlijnvorm krijgen en een beter zicht naar voren op de weg. Het zou de moeite waard zijn om de K-Drive en de korte cranks met elkaar te vergelijken/meten, nadat er voldoende gewenning mee is opgedaan.

1 comment:

  1. Die kleine Kiwi's worden Kiwibessen genoemd. Je kan ze in de winkel kopen, maar echt goedkoop zijn ze niet. Misschien toch maar zelf gaan kweken ;-) ?

    ReplyDelete