Monday, April 30, 2012

Internationaal Forum over batterij technology


De dag na het bezoek aan Harald Meckelenburg hebben Pieter Hollebrandse en ik het jaarlijkse Entwicklerforum Akkutechnologien van de Battery University in Aschaffenburg (Duitsland) bezocht.
Een goed georganisseerd Forum dat plaatsvind in de Stadshal van Aschaffenburg. Voor mij een goed voorbeeld hoe het Velomobile Seminar in Dronten georganiseerd zou kunnen worden.

Tijdens het Forum werden in de grote zaal lezingen gegeven van 30 minuten, met aan het eind van elke lezing gelegenheid tot vragen stellen. De toegangsdeuren van de grote zaal waren constant geopend, zodat men naar believen kon in- en uitlopen.

In de ruimtes voor de grote zaal bevonden zich de stands van de deelnemende bedrijven die ook de lezingen verzorgden. Op deze manier ontstaat een goede wisselwerking tussen de bezoekers en de presenterende bedrijven.

Dit werd nog versterkt doordat ook het eten en drinken in dezelfde ruimtes plaats vond waar ook de stands zich bevonden.
Iedereen kon hier gebruik van maken.

Parkeren, eten, drinken, bezoek aan de stands, de lezingen en test rijden op allerlei voertuigen op het plein voor de Stadshal was in de prijs inbegrepen.

Een bijna zelfregulerende organisatie, die uitnodigt tot het leggen van vele contacten.
Er gebeurt veel op het gebied van van de batterij technology. Een bijzonder leerzame dag in veel opzichten.




Voortreffelijke kwaliteit eten dat men kon nuttigen in de grote pauze tussen de middag.
Maar ook de hele dag door was er koffie, thee of frisdrank te gebruiken met diverse versnaperingen.

Pieter heeft op het plein voor de Stadshal verschillende E-Bikes geprobeerd.

Beiden hebben we in de elektrische driewiel auto van de Duitse batterij fabrikant BMZ gereden. Het is een twee persoons voertuig, waarbij de personen achter elkaar zitten. Dit prototype wordt gebruikt om nieuwe ontwikkelingen op batterij gebied ook in de praktijk te kunnen testen.
Aanstaande woensdag avond 2 mei is er weer Stamtafel treffen bij Flevobike in Dronten. Een demonstratie met de 3D printer en de lasersnijder van het FabLab Flevoland behoort tot de mogelijkheden.
De deur is om 19.00 uur geopend en je bent bij deze van harte uitgenodigd.

Thursday, April 19, 2012

Op bezoek bij Harald Meckelenburg


Afgelopen dinsdagmorgen, samen met Pieter Hollebrandse, in alle vroegte vertrokken naar Harald Meckelenburg in Buchloe (Zuid Duitsland), voor het project hydraulische trommelremmen.
Toen wij om half zeven in de avond aan het kijken waren wat de beste plek was om de auto te parkeren, kwam Harald net aanrijden in zijn Milan SL.

Diverse onderdelen van deze Milan zijn door Harald opnieuw ontworpen en gemaakt (verbeterd). Harald heeft het geluk dat hij gebruik mag maken van alle moderne faciliteiten die aanwezig zijn in het bedrijf waar hij werkt.
Ik kan wel zeggen dat Harald een perfectionist is met diepgaande kennis van zaken. Alle onderdelen die door hem gemaakt zijn, zijn technische hoogstandjes.




Het lage gewicht en de werking van deze onderdelen grenzen aan het mogelijke. Na ruim 40.000 km in het dagelijkse gebruik, door weer en winter functioneert alles nog zonder problemen. Dankzij deze lichtgewicht onderdelen is dit de lichtste Milan die op de weg is.

Hiernaast op de foto het lichtgewicht asymmetrisch stuur met de hydraulische remhandel met twee afzonderlijk instelbare cilindertjes, die elk voor zich de twee hydraulische trommelremmen bedienen. Harald stuurt met de linkerhand en schakelt met de rechterhand. De schakelhandel is bovenop de rechter wielkast gemonteerd. Op deze manier heeft het sturen en schakelen geen invloed op elkaar. Door de directe besturing van velomobielen en de hoge snelheden die bereikt worden bij afdalingen, kan de mogelijke invloed van een draaischakelaar gevaarlijk zijn. De oplossing van Harald is een veilige oplossing.





De favoriete banden van Harald in de winter zijn de Perfect Moiree van Vredestein. Het profiel en de hardheid van het rubber geven ongeveer hetzelfde effect als winterbanden op een auto.






Er valt echt nog meer te vertellen over alle technische hoogstandjes, zoals bijvoorbeeld het geleiding systeem en de vering van de Mac-Pherson poten, maar dat laat ik aan Harald zelf over als het hem lukt om naar Cycle Vision te komen. 



Nog wel even deze foto van het led achterlicht op de Milan SL van Harald. Dit is bijzonder goed zichtbaar, dat hebben we met eigen ogen kunnen zien en is mooi geïntegreerd in de aerodynamische achterkant.

Bij de werkgroep hydraulische trommelremmen heeft zich inmiddels een vijfde persoon gemeld. Wytze van Mansum. Wytze is een fietsfanaat en heeft naast zijn studie IO aan de TU Delft in zijn vrije tijd gewerkt als rijwielhersteller. Hij is inmiddels als zelfstandig ondernemer bij meerdere fiets projecten betrokken.
De fiets die Wytze gemaakt heeft als eind werkstuk voor zijn studie kent iedere innovatieve persoon uit de fietsindustrie.

De werkgroep is er van overtuigd dat hydraulische trommelremmen niet alleen het meest geschikt zijn voor velomobielen maar ook het beste uit de bus komen voor alle fietsen die dagelijks gebruikt worden onder allerlei omstandigheden.

Saturday, April 14, 2012

Nieuw Kingcycle blog door Miles Kingsbury

Op 30 december heeft Miles Kingsbury het eerste artikeltje op zijn nieuwe blog (by Google) geplaatst. Een heel kort artikel waarin hij iedereen een goed 2012 toewenst.
In februari zijn twee nieuwe interessante artikelen geplaatst. Miles laat zien dat hij naast nieuwe creatieve oplossingen, ook wil weten wat de waarde van de oplossingen is. Hij test alles, zo ook de banden die hij gaat toepassen op de 16 inch wielen.
Zijn aanpak om een nieuw versnelling systeem te ontwikkelen doet hij op zijn eigen karakteristieke manier. Als het gevoel er is dat het kan functioneren, wordt alles met het 3D teken pakket Solid Works gedigitaliseerd.....Hier de link   http://kingcycle.blogspot.com/

Aanstaande dinsdag wordt de nieuwe Trotec Laser machine bij Flevobike geïnstalleerd. Deze machine kan snijden, graveren en markeren.

De eerste werkzaamheden die met de machine uitgevoerd gaan worden, zijn het snijden van houten onderdelen voor de schaalmodellen van de back to back velomobiel, waar Thibaut mee bezig is.
Deze BB velomobiel krijgt voorwiel aandrijving, naar voorbeeld van de Quarttro.
Voor de achterste persoon is een Z-crank gemonteerd met het kettingblad aan de zijkant, zodat de ketting, die één achterwiel aandrijft, weggewerkt kan worden in het zijpaneel. Het andere achterwiel kan eventueel voorzien worden elektrische ondersteuning.
De BB-velomobiel is in het midden deelbaar. Beide delen kunnen rechtop in een fietsen schuur gestald worden.
Het voorste deel kan met een achtervork uitgerust worden, zodat er een eenpersoons driewielige velomobiel ontstaat. Deze kan eventueel van een gestroomlijnde bagagepunt voorzien worden, zodat de stroomlijn niet te abrupt stopt.
Als er geen tweede persoon achterin zit, is er veel ruimte voor bagage, of voor één of twee kleuters.

Titus van de Brink en Thibaut organiseren een "Sumer Lab", in samenwerking met het FabLab Nantes (Frankrijk). Zie voor meer gegevens het blog Plywood velomobiel  Titus en Thibaut zullen ook ongetwijfeld gebruik gaan maken van de Laser machine bij Flevobike, om plaat uitslagen voor schaalmodellen te snijden.


Ter informatie en als antwoord op het artikel van Wim Schermer van vandaag. Het volgende; .........de 90 mm aluminium trommelrem met koelribben en de Keronite slijtlaag (in plaats van de stalen bus), is zelfs iets lichter dan een standaard schijfrem van Avid. 
In de GreenMachine van Thibaut, Gerrit Hoff en de Greenmachine van mij zijn deze trommelremmen gemonteerd om te testen. Voorlopig tot volle tevredenheid. 





Wednesday, April 11, 2012

Digitaliseren bedrijfsprocessen

In het bedrijf Flevobike, dat ik vierentwintig jaar geleden heb opgestart, was de administratie nog hand schrijfwerk en dat deed mijn vrouw in de avonduren. In 1993 hebben we de eerste computer gekocht samen met een eenvoudig boekhoudprogramma. Een enorme vooruitgang!

In 1999 zijn we voor het tekenwerk overgestapt van het tekenbord naar het tekenen met een 3D tekenprogramma (CAD). Hetzelfde jaar hebben we de nieuwe computergestuurde (CNC) freesmachine  in gebruik genomen, samen met de software (CAM) die de digitale tekeningen omzet in digitale instructies om de machine aan te sturen. Een nog veel grotere vooruitgang!
De freesmachine van Flevobike foto uit 2000


De producten die we met de CAD/CAM software en de CNC machine nu kunnen maken, lijkt op toveren. Een blokje aluminium dat door de machine in een korte tijd wordt omgetoverd tot een functioneel en uiterst precies werkstuk, blijft enorm boeien.
Bij Flevobike hebben we regelmatig excursie groepen, van jong tot oud, die allemaal even enthousiast zijn als ze zien wat met zo'n computer gestuurde machine allemaal gemaakt kan worden.
Snelwissel systeem klapschaats CNC gefreesd voor de marathon schaatser Jan Maarten Heideman


Ik beweer dat iedereen die een computer heeft en het leuk vindt om hier zoveel mogelijk mee te doen, in staat is om een computer gestuurde machine iets voor jezelf te laten maken. Het vergt wat leertijd, maar het is uiteindelijk niet veel moeilijker dan het uitprinten van een document met een gewone kleuren printer die naast jouw computer staat.


Het FabLab Flevoland is bezig met het uitwerken van een open source systeem waarbij basisschool leerlingen gebruik kunnen maken van 3D printers, om de door hun zelf bedachte en getekende producten te laten printen in 3D.
Bij het tekenen wordt gebruik gemaakt van gratis 3D software zoals bijvoorbeeld Sketchup van Google

Ik ben inmiddels met een tweede blog gestart zie http://fablabflevoland.blogspot.com/

Wordt vervolgd

Thursday, April 5, 2012

Raarrrrrrr !!

Gisteravond op het "Stamtafeltreffen", wat overigens steeds leuker wordt, bracht Gerrit Hoff twee kranten (Stentor) mee,...... ja dezelfde Gerrit Hoff die vorig jaar met de GreenMachine en Radical aanhanger vanuit Dronten naar de Noordkaap is gefietst en precies op zijn vijftigste verjaardag een foto heeft laten maken bij het bekende monument.
Vertrek Gerrit Hoff 16 mei 2011

In de zaterdag Stentors schrijft Buurman altijd een column. Tot voor anderhalf jaar terug hadden wij een abonnement op de Stentor en zaterdags las ik altijd als eerste de column van Buurman, humoristisch, scherp, maar vaak heel raak. Verschillende van zijn columns heb ik uitgeknipt en bewaard.

In de Stentor van zaterdag 10 maart stond de volgende column van Buurman:
Raarrrrrr
Je hebt dus dingen die mij geen ene moer interesseren én je hebt heel veel ráre dingen. Ik zie overal dingen, terwijl u met z'n allen doet alsof ze de gewoonste zaken van de wereld zijn.
Enkele willekeurige voorbeelden van rare dingen in het dagelijkse verkeer; ligfietsen. Dat wil zeggen: de mensen die ligfietsen. Ik zeg altijd maar; als je wilt liggen, ga dan niet fietsen. En andersom. Da's gewoon raar. Aanstellerig ook. Zo van: 'kijk mij eens op mijn fiets liggen en een stijve nek krijgen`. Het ziet er niet uit. Als je liggend van A naar B wilt moet je een ziekenwagen bellen. Of de begrafenisondernemer. Maar je gaat niet met zo'n stijvenekkenkop liggend door mijn dorp rijden. Op hoepelen. Normaal doen of omrijden.
Of op zo'n motor met een cabine er op. Zo'n gemotoriseerde kinderwagen kost twintigduizend euro. Koop dan een auto. Heb je vier wielen, lekker warm in de winter, je valt niet steeds om, 't is net zo duur en je rijdt niet voor gek rond. Wat wil een mens nog meer?..........etc........etc.

In de Stentor van vrijdag 16 maart onder de kop; Uw mening,  is de reactie van Gerrit Hoff geplaatst.

Beste heer Buurman, met veel plezier lees ik over het algemeen uw wekelijkse bijdrage aan deze krant. Althans tot zaterdag 10 maart, toen liet u me toch wel even schrikken. Ik moet u namelijk iets bekennen: ik ben zo'n aanstellerige ligfietser...... En wat nog erger is: het zou maar zo kunnen dat ik per ongeluk eens bij u door het dorp ben gefietst en ik begrijp dat u dit niet goed vindt. Mocht dit het geval zijn: excuses daarvoor. Temeer daar ik natuurlijk ook gemakkelijk om had kunnen rijden. Als ligfietser maak je je tenslotte niet druk om een kilometer meer of minder. Je hebt namelijk nooit last van zadelpijn, dove vingers en dove tenen. En nee, ook niet van een stijve nek. Maar dit kunt u natuurlijk ook allemaal niet weten, dat begrijp ik ook wel. Nu wil het geval dat er op 25 maart bij mij in het dorp een ligfietsdag is en zelfs u bent van harte welkom. Ligfietsers bijten echt niet. Integendeel, we zijn meestal best aardig.
Als u wilt is het zelfs mogelijk om een paar ligfietsen klaar te zetten voor u en uw allerliefste vriendin om het gewoon eens te proberen. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om bij uw oude vertrouwde vooroordelen te blijven, dat is mij ook best.
Gerrit Hoff,
Dronten

Tuesday, April 3, 2012

Reacties doorontwikkelen velomobielen

De eerste reacties, op mijn vraag wat je onderweg zoal tegenkomt als obstakels wanneer je met de velomobiel onderweg bent, zijn binnen. Er zitten ook verschillende ideeën en wensen bij wat er aan de velomobielen moet veranderen. Verschillende mails zijn rechtstreeks aan mij gericht en één mail is ook verstuurd naar de leden van de "Velomobiel Safety Group" en daar is alvast wat discussie ontstaan.

Jan van Zelderen stuurde vanmorgen een mail om aan te geven dat dit een leuk onderwerp is voor de "Stamtafel" (morgenavond vanaf 19.00 uur bij Flevobike in Dronten).

Hieronder het antwoord dat ik naar Jan heb gestuurd.


Jan,

Dat klopt, discussies zet mensen aan het denken en dat is goed voor het doorontwikkelen.

Voorbeeld:
Tijdens het Seminar willen we graag deelnemers van het Seminar, die nog nooit een proefritje in een velomobiel hebben gemaakt, een rondje laten rijden op het Meerpaal Plein in Dronten. Om te voorkomen dat testrijders vet aan hun broekspijpen krijgen gaat de organisatie zorgen voor een broekspijp beschermer.
Ik vind het eigelijk te gek voor woorden dat de meeste fabrikanten van velomobielen dit probleem na zoveel jaren nog steeds niet opgelost hebben. Om een bredere doelgroep te interesseren moet ook wat gedaan worden aan het verbeteren van de instap en uitstap bij velomobielen.

Ik heb nog veel meer punten van aandacht, maar wacht op meer reacties, zodat er een inventarisatie gemaakt kan worden in volgorde van belangrijkheid.

Vr gr,
Johan

Het antwoord van Jan.

Bedankt Johan, voor je reactie.

Al jaren probeer ik dit soort discussies, maar stranden vaak op vooroordelen en een gesloten houding van veel ligfietsers, ook de vereniging zelf.

Ik verwacht meer zelfkritiek en zelfspot.

Daarom ben ik blij met je initiatief.

Tot woensdagavond om 19.00 uur, bij FlevoBike!

Met groet,
Jan

Met deze reactie van Jan ben ik het eens.
Als men er anders over denkt hoor ik het graag