Monday, March 5, 2012

Terug uit Curaçao

zicht op de binnentuin vanuit de patio van ons appartement
Het valt niet mee om weer op gang te komen na een relaxte vakantie op Curaçao. Het klimaat daar was nog net zo heerlijk als veertig jaar geleden, toen wij daar drie jaar gewoond hebben. Curaçao is wel opvallend veel groener geworden. We zijn echter nog het meest verrast door de  gedaantewisseling die het eiland heeft doorgemaakt in die veertig jaar. Er is enorm veel bijgebouwd, overal waar we gereden hebben viel dat het meest op. Verder opvallend voor ons, dat alle grote Amerikaanse auto's totaal uit het straatbeeld verdwenen zijn en vervangen door Japanse, Zuid-Koreaanse en  Europese auto's.

Elke dag even verkoeling zoeken in het het prachtige zwembad, vijftig meter van ons appartement vandaan, is heerlijk.
Curaçao heeft veel dingen mee voor toeristen, maar is ongeschikt voor het maken van toeristische fietstochten. De verkoelende wind waait constant tussen de vier en zes beaufort, het is heuvelachtig en bij een temperatuur van dertig graden heuvel op met de wind op kop is niet meer toeristisch te noemen. Het drukke verkeer en lang niet altijd glad asfalt, maakt het ronduit gevaarlijk om als toerist tussen de auto's te gaan fietsen.


Een creatieve plaatselijke kunstenaar weet van onderdelen van alle verdwenen Amerikaanse auto's mooie kunstwerken te maken. Hier een stukje van zijn omheining rondom zijn huis. Hij heeft hiervoor gas cilinders, wieldoppen en krukassen gebruikt.

In zijn tuin had hij een groot zonnescherm gemaakt van gekleurde kunststof kratten. Een kleurrijk geheel waar het zonlicht sterk gefilterd doorheen schijnt. Het effect had veel weg van gebrandschilderde ramen.

Motoren zie je op Curaçao niet veel, maar wel meer dan brommers en scooters.
De meeste motoren die ik gezien heb hadden een verlengde achterbrug. Ik vermoed dat deze motoren de grote Amerikaanse 8 cilinder auto's vervangen voor Drag races op de openbare weg.

Veertig jaar geleden waren de illegale Drag wedstrijdjes met de opgevoerde acht cilinder auto's  erg populair. Dat gebeurde dan laat in de avond als er niet al te veel verkeer was.

Hier een kijkje op de baai van Westpunt. Het eerste wat mijn dochter en schoonzoon uitriepen, toen we de tweede dag één van de vele baaien aan de zuidkant van het eiland bezochten,...."het water is echt zo blauw als op de reclamefolders".
Relaxen, zwemmen en snorkelen is een bezigheid om helemaal te onthaasten.

Aanstaande woensdagavond (eerste woensdag van de maand) is er weer een Ligfiets Stamtafel Treffen vanaf 19.00 uur bij Flevobike in Dronten.

1 comment:

  1. Dag Johan,

    Ik ga je weer volgen, begin rustig aan.

    Groeten Matthijs

    ReplyDelete