Monday, March 12, 2012

NOVU en FabLab Utrecht

Vrijdag morgen 9 maart had ik een afspraak met enkele mensen over een inschuifbare regenbescherming voor fietsen bij de NOVU (Nederlandse Orde Van Uitvinders) in Utrecht.
Wat ik niet wist dat bij de NOVU ook het FabLab Utrecht is ondergebracht. FabLab is een afkorting van Fabrication Laboratory. De bedenker van Fablab is de Amerikaan Neil Gershenfeld van MIT (Massachusetts Institute of Technology). Een FabLab is een openbare werkplaats waar mensen met digitaal aangestuurde machines ideeën kunnen omzetten in tastbare producten.
Toen ik binnenkwam bij de NOVU, was net de cursus gestart...."bouw je eigen 3D printer". Alle 20 cursisten waren geconcenteerd aan het werk. Voor een algemene info video over ProtoSpace (FabLab Utrecht) zie....hier
Het aantal FabLabs groeit wereldwijd in een hoog tempo. In Nederland zijn in een korte tijd 14 FabLabs gestart en er zijn alweer 6 nieuwe initiatieven.
De uitzending van Labyrint over 3 D printing van 19 oktober 2010 hebben veel mensen gezien en zijn hierdoor geïnspireerd.

Dit is de 3D printer Ultimaker die elke cursist aan het eind van de cursus mee naar huis neemt. De ontwikkeling en verbeteringen van deze printer gaat via open source. 
In de werkplaats van ProtoSpace stonden reeds  twee nieuwe ontwikkelingen van de Ultimaker. Één met meerdere printkoppen, voor meer kleurenprints. 
En een Ultimaker uit doorzichtig Perspex, in plaats van multiplex.
Binnenkort beschikt Flevobike ook over een bouwpakket van de Ultimaker, de bestelling is geplaatst.


In de werkplaats van ProtoSpace stonden nog vele andere interessante werkstukken die met de digitaal aangestuurde machines gemaakt zijn. Hiernaast een "Duo Zit Segway" (schaal 1:1) met hetzelfde elektrische balanssyteem als de originele Segway. De triplex spanten, die met puzzle joints in elkaar gestoken zijn, zijn gemaakt met de CNC router (freesmachine) waar ProtoSpace ook over beschikt.
Volgens de directeur van de NOVU en ProtoSpace, Wouter Pijzel functioneerd dit voertuig ook werkelijk.

Deze boot is ontstaan uit een opdracht van ProtoPace om met de aanwezige apparatuur een boot te ontwerpen en te maken die minder dan 250,- euro kost en waar één persoon minstens een uur mee kan varen zonder te zinken.
De spanten van triplex zijn gefreesd met de CNC Router en de langsliggers zijn van standaard elektriciteitsbuis. De huid is van nylon zonneschermdoek.

Naast alles wat ik die vrijdag gezien heb, heb ik ook  kennis gemaakt met Bart Bakker, één van de initiatiefnemers en begeleiders van ProtoSpace. Bart heeft thuis een Mini FabLab ontwikkeld en gemaakt voor minder dan 5000,- euro.

No comments:

Post a Comment