Friday, September 23, 2011

Sandwich speelplank met Rhino uitgewerkt door Gerard Petersen

Hier naast alle triplex delen die nodig zijn om de speelplank te maken. De Rhino files moeten nog bewerkt worden met Rhino CAM om de onderdelen te kunnen frezen met een CNC machine.

De plaat van 1,5mm dik vliegtuigtriplex 1550mm x 1550mm wordt op de freestafel met vacuüm vast gezogen en vervolgens kunnen de contouren met een frees van 3mm gefreesd worden. Met de uitgefreesde onderdelen kan de speelplank gebouwd worden.


Hiernaast de gefreesde langsliggers. Aan de buitenkant en aan de binnenkant zijn rechthoekige verhogingen gefreesd (pennen) van 1,5 mm hoog. Het plaatje hiernaast is helaas te klein om deze verhogingen duidelijk te kunnen zien.
Op het laatste plaatje van dit artikel bij de complete speelplank zijn de pennen aan de buitenkant goed te zien.Hiernaast de twee langsliggers met de rechthoekige verhogingen (pennen) verlijmd met een standaard constructie lijm in de sleuven (gaten) van de onder plaat. Dit soort houtverbindingen worden pen/gat verbindingen genoemd.

Vervolgens wordt het polystyreen (piepschuim) dat in de juiste afmeting is gefreesd voorzien van lijm aan de onderkant en aan de zijkanten en vervolgens tussen de langsliggers aangebracht.
De polystyreen plaat (40mm dik) is aan de binnenzijde voorzien van sleuven om het polystyreen te kunnen buigen in deze ronding.
Bij de volgende stap wordt de bovenkant van het schuim en de bovenkant van de langsliggers van lijm voorzien. Daarna de bovenplaat aanbrengen en met lijmklemmen fixeren/klemmen. Het geheel een nacht laten uitharden.

Hiernaast een doorsnede van de speelplank. Aan de zijkanten en de kopskanten van de speelplank zijn strookjes triplex van 10mm breed ingelijmd

De complete speelplank gestrekte lengte 1500mm. Breedte 300mm, dikte 43mm.
Wij willen met deze speelplank allerlei testen uitvoeren om inzicht te krijgen in de mogelijkheden van deze constructie. Als de uitkomsten volgens onze verwachtingen zijn gaan we het chassis van de rug aan rug Velomobiel tandem ontwerpen en maken voor verdere proeven.

Wordt vervolgd....

No comments:

Post a Comment