Thursday, September 8, 2011

Rug aan Rug Velomobiel tandem met details

Op deze schets zie je een toepassing van het sandwich materiaal Parabeam. Het is een gepatenteerd 3d breisel van glasvezels dat in Nederland (Helmond) geproduceerd wordt. Voor meer informatie en een video van de verwerking zie: www.parabeam3d.com
 
Na een grondige vergelijking van diverse sandwich materialen, heb ik uiteindelijk gekozen voor New Wood. New Wood bestaat uit vliegtuig triplex en polystyreen (piepschuim) dat verlijmd wordt met een schuimende constructie lijm. Het polystyreen dat geschikt is voor het maken van een New Wood sandwich bestaat uit 4 % materiaal en 96% lucht. Een sandwich met een totale dikte van 20mm of 40mm weegt zo goed als even zwaar bij dezelfde dikte van de toplagen. Men kan daarom kiezen voor een optimale dikte om een optimale stijfheid van het chassis te krijgen.

Elke “doe het zelfer” is in staat om een New Wood sandwich paneel te maken. Op een later tijdstip komen er foto’s van het maken van een gebogen New Wood speelplank.

De bodem, de langsliggers en dwars spanten worden met zogenaamde puzzle-joints in elkaar gestoken, zie bovenste detail. Zoals in het detail rechtsonder te zien is worden alle verbinden in de hoeken versterkt/gelijmd met zogenaamde “fillets” met ingedikte epoxy (pasta). Linksboven zie de toepassing van kunststof  “press fit inserts” dat zijn twee busjes met flensen die in elkaar passen (mannetje en vrouwtje) en verlijmd worden in de sandwich met de dezelfde ingedikte epoxy pasta. Deze inserts worden in de sandwich gelijmd op plaatsen waar onderdelen aan het chassis worden geschroefd, om te voorkomen dat het sandwich ter plaatse ingedrukt wordt.

Wordt vervolgd…

No comments:

Post a Comment