De eerste kennismaking met de betaalbare desktop 3D-printens heeft mij gestimuleerd om het Fablab Flevoland op te richten...... met twee vestigingen,.. Fablab Dronten en het Bibliolab Lelystad....(eerste Fablab in een Bibliotheek in Nederland).
In Fablabs kun je mensen, vooral jonge mensen de mogelijkheid bieden om kennis te maken met de geweldige mogelijkheden die moderne digitaal aangestuurde machines bieden om zelf dingen te maken. De basis voor het aansturen van deze machines is de computer met gratis te downloaden 2D- en 3D- tekensoftware. (Techniek opleidingen hoeven niet duur meer te zijn!)
Het is voor mij een uitdaging om te laten zien dat de ondernemende mens met veel inzet en doorzettingsvermogen, met alle huidige digitale mogelijkheden, tot heel veel in staat is, ook op het gebied van het creëren van fysieke producten. Mensen met twee linkerhanden bestaan door deze mogelijkheden niet meer!
Het beroepsonderwijs waar ik zelf les in heb gegeven is achterhaald en helaas niet meegegaan met de groeiende mogelijkheden van deze tijd.
- Het bedrijfsleven schreeuwt om technisch geschoold personeel met hoog niveau.
- Er is veel te weinig doorstroom van het basisonderwijs naar het technisch vervolgonderwijs.
- Productiebedrijven moeten automatiseren om te kunnen blijven concurreren en daarvoor heb je medewerkers nodig met voldoende niveau.
Heel belangrijk naar mijn inzien........interesse kweken voor techniek begint in het basisonderwijs!
Fablabs met veilige, digitaal aangestuurde desktopmachines, zoals 3D-printers, laser snij- en graveermachines, scanners, plotters, 3D-portaal freesmachines, lenen zich bij uitstek om mensen kennis te laten maken en te interesseren voor technische opleidingen.
Openbare bibliotheken kunnen hier een cruciale rol in gaan spelen. Een openbare centrale digitale werkplaats waar men zelf dingen kan maken onder begeleiding van deskundig opgeleid personeel.
Lang leve de betaalbare desktop 3D-printers die zorgen voor continu aandacht in alle vormen van de media!!!!
Het lijkt me toch niet verstandig om in een huis met kleine kinderen zo'n toestel neer te zetten gezien de uitstoot van fijnstof. Als je daarbij niet goed ventileert, loop je een verhoogde kans op luchtwegklachten en hart- en vaatziekten:
ReplyDeletehttp://www.wetenschap24.nl/nieuws/kort/2013/augustus/06.html
Wist je dat een kaarsvlam meer fijnstof in de lucht brengt dan een 3D-printer?
ReplyDeleteWat denk je van een open haard, een auto, vliegtuig, bromfiets, auto..... zo kan ik nog even doorgaan.
Er zijn altijd wetenschappers die bewust gebruik maken van iets dat veel aandacht in de media krijgt om zelf in beeld te komen met een (diepgaand) wetenschappelijk onderzoek.
Ik weet zeker,... als de velomobiel net zo vaak in de media komt als het 3D-printen, er wetenschappers zullen zijn die gaan vertellen dat rijden in een velomobiel in de stad levensgevaarlijk is, vanwege de enorme hoeveelheid fijnstof. Dat wordt ook nog eens versterkt door een verhoogde hartslag en ademhaling.
Ik zou maar eens goed nadenken of je wel goed bezig bent om in een velomobiel rond te rijden.
Ikzelf maak mij geen zorgen en blijf gewoon gebruik maken van de Orca, ook als er een wetenschappelijk bewijs komt dat het levensbedreigend is!
Bedankt voor je reactie Johan,
ReplyDeleteVan laserprinter-toner wist ik al lang dat het niet goed voor je is dus van 3D printers is het ook niet zo verwonderlijk.
Wat het stadsverkeer betreft vind ik wetenschappelijk onderzoek (zoals naar fijnstof) zeker de moeite waard om onderzoek naar te doen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat scooters en brommers zonder roetfilter of katalysator momenteel de grote boosdoeners zijn. En zou je daar maatregelen tegen kunnen treffen...
Mvg Mick
Ja,...... gaan rondlopen met een gasmasker met ingebouwde fijnstof filter.
ReplyDeleteJe bent nog cynischer dan ik Johan ;)
ReplyDeleteIn principe vind ik dat je nog gelijk hebt ook voor wat het volwassen kerels betreft. Die hebben het recht om over hun eigen gezondheid te beschikken. Hoewel het geld voor de ziekenzorg daarvoor dan eigenlijk wel zelf 'opgehoest' zou moeten worden.
Maar -hoewel ik zelf geen kinderen heb- vind ik niet dat je onwetende en dus onschuldige kinderen gezondheidsrisico's moet laten lopen.
Om te beginnen,.... ik ben ruim 48 jaar getrouwd met dezelfde vrouw en daar nog steeds gelukkig mee. Wij hebben vier kinderen en tien kleinkinderen, die allemaal kennis gemaakt hebben met onze printers. De printers hebben lange tijd op mijn bureau in onze huiskamer gestaan en uren achter elkaar staan printen. Momenteel staan deze printers in het Fablab.
ReplyDeleteJij hebt het over printers die met een lasers werken,.......terwijl ik het heb over de betaalbare desktop printers die met biobased PLA draad werken. Het PLA draad wordt verwarmd tot ongeveer 200 graden Celsius, waarbij het voldoende zacht wordt om, net als bij een slagroom spuit, naar buiten gedrukt kan worden om zo laagje voor laagje een product te maken.
Dat ik wat cynisch gereageerd heb komt door het feit dat je een reactie geeft die niet gebaseerd is op voldoende achtergrond informatie.
Mick, als je oprecht geïnteresseerd bent, neem dan de tijd om jezelf goed te informeren alvorens een reactie te plaatsen.
Oh dan valt het mee Johan. De PLA toestellen stoten maar 20.000.000.000 deeltjes per minuut uit. Terwijl de ABS "wondermachines" wel 200.000.000.000 deeltjes doen!
ReplyDeletehttp://www.smartplanet.com/blog/bulletin/3d-printers-have-a-dirty-secret/25035
Mvg Mick
Ik begreep van een interview op BNR radio dat de techniek nog erg in de kinderschoenen staat wat betreft consumentengebruik.
ReplyDeleteMeer dan custom door de besteller aangegeven kleuren/patronen smartphone hoesjes en een fysiek beeldje van je favoriete online game spelfiguur met zijn huidige uitrusting en wapens laten printen was er nog niet bij. En dat komt waarschijnlijk weer door de beperkingen van het te gebruiken printmateriaal omdat de technologie nog in de kinderschoenen staat. Men zal 3D willen spuiten met metalen en legeringen in de plaats van enkel kunststof.
En beperkingen in maat......iemand als ik wil stroomlijndelen aan/op zijn Quest. Maar het omzetten van gedachte naar vorm in een 3D programma naar een 3D printer die groot genoeg is iets van bijna een meter lang te printen is een stuk minder toegankelijk dan het zelf toch maar een model snijden en schuren van goedkoop EPS schuim en uitwerken met glasvezel weefsel.
Ik weet dat de medische industrie plannen heeft met complexe implantaten uit 1 stuk en de 3D printer zulke dingen mogelijk maakt ( maar ook hier weer wel met de juiste 3D spuitbare materialen en legeringen ) maar moeten alle (technische) leerlingen het daarom leren ?
Zal het niet net zo gaan als met de PC en nu smartphones dat het zo toegankelijk wordt dat het niet eens geleerd hoeft te worden ? De 14 jarigen die apss in elkaar draaiden en daarmee soms een miljoenbod kregen aangeboden hebben dat vast niet geleerd op school....
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteInderdaad voor consumenten gebruik staat het 3D-printen nog in de kinderschoenen, maar de snelheid van de ontwikkelingen op dat gebied zijn enorm door het snel groeiende aantal bezitters van deze printers, die de opgedane kennis en ideeën met elkaar delen.
ReplyDeleteHet leuke van dit soort kleine betaalbare machientjes (middelen) is dat het principe gelijk is aan dure, grote computer gestuurde bewerkingsmachines uit de industrie.
Nieuwe kansen voor het 'Technisch Onderwijs' om voor weinig kosten mensen op te leiden in het gebruik van CNC machines/robots uit de industrie.
Ik ben onmiddelijk met je eens dat technisch onderwijs in een onjuist daglicht is komen te staan door de opvatting die tot op heden nog voortduurt dat je je kinderen maar beter naar een zo hoog mogelijke algemene opleiding moet sturen en (V)MBO een afvoerputje is van mislukkelingen die buiten de boot vallen.
ReplyDeleteDe wal keert het schip altijd echter, en nu staat de industrie te springen om technisch geschoolde mensne ( op ale niveau's ) die er in onvoldoende aantallen zijn. Dat is ook niet verwonderlijk gezien de lage waardering ( ook in salaris ) die hebben gehad tot nu toe ten opzichte van algemeen kantoorpersoneel.
Wat schaars is zou duurder moeten worden, maar het is nog steeds tegen alle opvattingen dat een techneut meer verdient dan zijn manager of ondersteuning van kantoor. Toch hebben we als land niets aan grote aantallen mensne die alleen maar op een kantoor willen zitten en veel geld willen verdienen met vooral de tong bewegen.
Technisch onderwijs zou veel minder "vies'' zijn in de opvattingen van mensen als er prima beloningen en goede sociale status aan verbonden zouden zijn. Zoals mensen dat nu zien voor al die beroepen met ''manager'' titels. Misschien is dat mogelijk in de toekomst, door enorme tekorten aan techneuten.
Vooralsnog lost men het gedeeltelijk op door technisch personeel uit andere landen te slepen.....tegen te lage beloning uiteraard.
In Duitsland heeft men in ieder geval iets minder het imago probleem.....een ambachtsman met ervaring is daar een ''Meister" en heeft dus een titel. Niet zomaar je generieke duizend in een dozijn uitzendkracht die je door managers aangemeten krijgt.
In mijn beroep wordt je door spoorpersoneel als machinist ook aangesproken met "Meester" wat nog iets uit het verleden is. Managers zullen dat woord NOOIT en te nimmer gebruiken. Dat is iets wat we nog echt voor technisch personeel moeten verkrijgen : hoger aanzien. Krijg je dat voor elkaar zal technisch onderwijs weer volstromen met gemotiveerde mensen.
Quezzzt,..... helemaal met je eens!
ReplyDeleteGelukkig een hoop aanmeldingen van docenten uit het Technisch Onderwijs die in het Fablab Flevoland bijgeschoold willen worden in het omgaan met digitale apparatuur.
Het begint echter allemaal met het omzetten van ideeën in digitale taal middels 2D en 3D tekensoftware.
Enkele van onze Fablab medewerkers zijn zich aan het scholen in het programma http://www.freecadweb.org/ , An Open Source parametric 3D CAD modeler.
Het is de bedoeling om op korte termijn te starten met het geven van cursussen in het gebruik van dit programma.
Wij hebben inmiddels ervaring opgebouwd met het geven van workshops in Sketchup, een redelijk snel aan te leren, gratis te downloaden, 3D- tekenprogramma.
Op donderdag/vrijdag 17 en 18 oktober is de vierde workshop.... 'Bouw je eigen 3D-printer'. Voor informatie zie: http://fablabdronten.nl/workshops-2/bouw-je-eigen-3d-printer.html