Thursday, July 19, 2012

Sjaak Bloemberg met CNC freesmachine op het Seminar

Sjaak Bloemberg komt met een CNC freesmachine (router) demonstraties geven tijdens het Velomobiel Seminar. De machine die Sjaak meebrengt is een handzaam klein model. Hij heeft zelf een groter model gemaakt waar hij thuis mee werkt.
Behalve de machine brengt hij ook voorbeeldwerkstukken mee die met dit soort machines gemaakt kunnen worden.

Voor het Cygnus HPV team gaat Sjaak, met zijn eigen machine, de komende week de schuimpluggen voor de wielfairings frezen. Een mooi voorbeeld van het gebruik van een CNC freesmachine (router) bij het produceren van onderdelen voor velomobielen.
Het Velox team uit Delft heeft gebruik gemaakt van hetzelfde type freesmachine bij de ontwikkeling van hun record fiets.

4 comments:

 1. De hele Alleweder A4-A8 van Alligt wordt toch gemaakt met de zelfgebouwde CNC freesmachine van Leo Visser?

  ReplyDelete
 2. Alligt en Flevobike werken met kostbare metaal freesmachines die gekocht zijn bij een machine leverancier. De afmetingen van de werkstukken die met deze machines gemaakt kunnen worden zijn naar verhouding beperkt. Leo maakt met zijn gekochte CNC metaal productie machine de onderdelen voor de huidige Alleweders.

  Het bouwpakket van de CNC router die Sjaak zelf in elkaar gezet heeft is van een ander type en veel goedkoper. Niet echt geschikt voor het frezen van metalen. Licht verspanen in aluminium gaat nog enigszins. Deze routers zijn wel uitermate geschikt voor het frezen van mallen uit hard schuim en het frezen van onderdelen uit kunststof of houten platen. Een kleine CNC router komt steeds meer binnen het bereik van hobbyisten, de prijzen hiervan zijn de laatste jaren flink gedaald, terwijl de kwaliteit en de mogelijkheden zijn toegenomen. Hetzelfde geldt voor 3D printers.

  ReplyDelete
 3. Tot nue toe ben ik op zoek naar goed te gebuikende "Readymades" analog aan Marcel Durchamp...
  Mischijn ga ik (in) de Toekommst frezen...

  ReplyDelete
 4. Robert,

  Bij een nieuwe ontwikkeling zoals "de velomobiel", stop ik niet met een ontwikkeling of nieuw idee als daar niets "ready made" voor te koop is. Ik maak dan het benodigde onderdeel zelf. En dat gaat tegenwoordig veel makkelijker met behulp van een 3D programma in de computer, de digitale files naar een CNC machine sturen die het onderdeel super nauwkeurig en snel kan fabriceren. Met de huidige mogelijkheden kunnen kleine bedrijven de grenzen verleggen en producten maken die voorheen alleen maar door multinationals gefabriceerd werden.

  De 3D printers waar metalen onderdelen van hoge kwaliteit mee geprint kunnen worden gaan voor een derde industriƫle revolutie zorgen. De prijzen van deze printers gaan binnen nu en vijf jaar drastisch omlaag en worden bereikbaar voor midden en klein bedrijf (MKB). De creativiteit, betrokkenheid en het innovatieve vermogen binnen het MKB is vaak groter dan bij grote bedrijven. Ik verwacht dat er een hoop gaat veranderen bij de ontwikkeling van lichte mobiliteit producten zoals de velomobiel.

  ReplyDelete