Tuesday, July 31, 2012

Bekende jachtontwerper Dick Koopmans geeft lezing op het Seminar

Dick Koopmans Jachtontwerpers hebben in 2011 hun 50 jarig bestaan gevierd. In de kom van de jachthaven Lelystadhaven hadden zich meer dan 100 jachten verzamelt, allen Koopmans ontwerpen, om dit lustrum mee te vieren.

Ik heb in Dick junior een medestander gevonden die ook geloofd in de mogelijkheden om met de strip methode hoogwaardig rondspant rompen voor one-offs te maken. In plaats van houten strippen kiest Dick voor van strippen van hardschuim.Dick is ook de ontwerper van de romp van de amfibie velomobiel "Ad Infinitum" waarmee Ebrahim Hemmatnia rond de wereld gaat fietsen, 35.000 km over water en 15.000 km over land.

Om een zo laag mogelijk gewicht te krijgen met een hoge stijfheid is de romp van de "Ad Infinitum" gemaakt van strippen hardschuim (Corecell P80). Van binnen en van buiten is de romp voorzien van enkele lagen koolstofweefsel dat onder vacuum is ge├»njecteerd met epoxy.

Op het seminar zal Dick ingaan op het ontwerpen met behulp van de computer en een 3D tekenprogramma. Met de digitale bestanden kan hij zijn groot formaat plotter aansturen die de benodigde spanten 1:1 op papier overbrengt.
Met hetzelfde gemak kan het ontwerp ook op een kleinere schaal geplot worden, daarom maakt Dick tegenwoordig van bijna elk ontwerp een schaalmodel zoals hiernaast te zien is.

Om de klant nog meer inzicht in het ontwerp van zijn nieuwe boot te geven, maakt Dick steeds vaker een half schaalmodel met houten spanten die hij met dun doorzichtig kunststof bekleed. Op de houten achtergrond, waar het halve schaalmodel op vast gezet is, is de tekening van de langsdoorsnede aangebracht met alle belangrijke onderdelen, zoals de motor, mast steunen, indeling etc.
Op het doorzichtige kunststof zijn alle lijnen, nummers en gegevens geplot. Deze halve schaalmodellen geven een duidelijk beeld hoe alles eruit gaat zien. Voor meer informatie over het bedrijf van Dick zie:.... Dick Koopmans.nl

Het is de bedoeling dat Dick tijdens het seminar het ontwerpproces laat zien van een eenvoudige romp van een velomobiel en ook dat er snel en eenvoudig aanpassingen gemaakt kunnen worden.

Wegens vakantie gaat morgenavond het Ligfiets Stamtafel Treffen niet door! 

3 comments:

 1. Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=kMD_MnPAsEo&feature=player_embedded#!

  ReplyDelete
 2. Is er ergens nog meer informatie te vinden over het verdere ontwerp, met betrekking tot differentieel aandrijving, onafhankelijk wiel ophanging, ackerman principe, ect??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jazeker, op internet is hier veel over te vinden. Ackerman principe en differentieel zie de leerzame site: http://www.velofilie.nl/driewielers.htm

   Delete