Tuesday, January 10, 2012

New Wood huis

Eerste praatschets van het te bouwen huis in Dronten

Dit artikel heeft weinig van doen met fietsen, maar het laat wel zien hoe dingen kunnen lopen.
Na 12 jaar les gegeven te hebben in het technisch onderwijs, wilde ik meer uitdaging en meer met de opgedane kennis in de windenergie gaan doen. Ik zag mogelijkheden om te starten met een advies bedrijf voor metaal en energie techniek.
Mijn vader die gepensioneerd was en als hobby in een te klein fietsenschuurtje eiken meubels maakte, wilde wel een grotere werkplaats.
Tijdens de kerstdagen in 1983 hebben we besloten om een groot dubbel huis te bouwen met 2 werkruimtes. Vanaf toen is elk vrij uurtje in de realisatie van ons plan gestoken. Een super leerzame periode. Het hele project hebben we in een recordtijd, volledig in eigen beheer uitgevoerd, van het ontwerp tot en met de verhuizing. Vijftien september 1984 was de verhuizing van Lelystad naar Dronten een feit.

Tijdens de bouw van ons eigen huis is bij mij de gedachte gerijpt dat huizen veel goedkoper, sneller en beter gebouwd zouden kunnen worden als men durft af te stappen van traditioneel bouwen.
Met als voorbeeld verschillende producten van het bedrijf New Wood, heb ik een nieuwe bouwwijze voor een compleet huis met werkplaats op papier uitgewerkt. Het bouwen van dit huis kan volledig door zelfbouwers gedaan worden met simpele handgereedschappen. Het gehele gebouw bestaat uit gebogen elementen van goed isolerend New Wood sandwich. Na de montage van de elementen tot compleet gebouw, wordt de buitenkant voorzien van een beschermende laag Ferro Cement. Met Ferro Cement worden o.a grote zeewaardige jachten gebouwd zie......hier.
 
Een New Wood element bestaat uit hout en polystyreen dat met een watervaste constructielijm tot een gebogen element wordt samengelijmd. De basis maat van elk element is gelijk aan de handelsafmeting van een triplex plaat 244cm x122cm (geen afval). De dikte van het samengestelde element is 10cm. Voor het lijmen van de gelaagde spanten is een simpele stalen mal nodig om allemaal gelijke spanten van de juiste kromming te krijgen. Nadat het polystyreen op de 3mm dikke triplex plaat is gelijmd worden er driehoekige sleuven uit het schuim gefreesd zodat de plaat met het schuim gebogen kan worden volgens de kromming van de spanten. In de spanten zijn gaten geboord waar houten pennen voor de helft ingelijmd worden voor het koppelen van de elementen in zijdelingse richting. Aan de kopse kanten worden houten profielen in gelijmd voor het koppelen in de boogrichting.

Hier een stukje van de boog met de bodem en de New Wood verbindingsmuur. Door de verbindingsmuur aan de voorkant en de achterkant en de bodem worden de bogen gekoppeld tot een geheel. Het systeem is zo gemaakt dat gekozen kan worden voor een aantal bogen naar keuze.
Nadat de elementen gekoppeld zijn tot boog, wordt aan de buitenkant een tweede laag triplex platen aangebracht op de manier zoals hiernaast te zien is. Op deze manier worden alle verbindingsnaden van de elementen afgedekt en wordt het een geheel.
Op alle buitenvlakken wordt fijn metaalgaas vast geniet. Dit gaas dient als wapening en voor de hechting van van het Ferro Cement. Ferro Cement is waterdicht en rot bestendig.
Dit gebouw is zo licht en stijf dat het als een boot kan varen, waarbij de dikke bodem meer dan voldoende drijfvermogen heeft voor het gehele bouwwerk.
Voor dit gebouw hoeft niet geheid te worden. Om te voorkomen dat het gebouw wegwaait wordt voor het gebouw een vijver gegraven. De grond uit de vijver wordt op het gebouw gebracht als gewicht en voor extra isolatie.

Grond is een uitstekend medium voor geluid, warmte en koude isolatie. Door te zorgen voor goede drainage, ook tussen de bogen in, kan het regenwater gefilterd afgevoerd worden naar de vijver. Op het dak kan in de 60 cm dikke grondlaag een tuin aangelegd worden. De bogen hebben totaal geen probleem met het gewicht van deze laag grond.
Tussen de verschillende boog ruimtes zijn de nodige doorgangen gemaakt.

Door voldoende overstek te maken aan de voorkant en achterkant van de bogen, kan gebruik gemaakt worden van passieve zonne-energie. De overstekken beschermen tevens de voor en achtergevels tegen weersinvloeden, waardoor het onderhoud tot een minimum beperkt kan blijven.

De kastruimtes zijn vast in gebouwd en ook van New Wood, net als de andere meubels. Voor de zichtkanten hiervan kan men kiezen voor een luxe houtsoort.

De houtkachel op de voorgrond is voldoende om dit huis te verwarmen. Deze houtkachel is uitgewerkt tot een werkstuk voor een lascursus. Het prototype van deze kachel heeft jaren dienst gedaan in de werkplaats van Flevobike en wordt nu nog steeds gebruikt door een neef van mij in zijn werkplaats.

In 1984 en de jaren daarna was er zoveel veranderd in de economische toestand in Nederland dat het niet verstandig zou zijn geweest om volledig in de windenergie te stappen en daarom ben ik tot 1986 volledig in het onderwijs gebleven. In '87 en '88 heb ik de uren in het onderwijs afgebouwd. In 1989 ben ik gestopt met het onderwijs geven en ben als zelfstandig ondernemer in de ligfietsen gegaan. Zodra je een eigen bedrijf hebt en dit wilt uitbouwen, is er geen tijd meer voor zaken als het New Wood huis. Het is dan ook helaas gebleven bij tekeningen, maar dat vind ik nog steeds jammer.

No comments:

Post a Comment