Thursday, January 26, 2012

3D-printing voor thuisgebruik.

Gisteren zijn Thibaut en ik naar RapidPro in Veldhoven geweest. RapidPro is een jaarlijks evenement van het snel maken van prototypes en het snel en efficiënt produceren van producten. Ook technieken als 3D-printing, scannen en digitaliseren, rapid tooling, vacuümvorm technieken, gieten en oppervlakte behandeling komen tijdens het evenement aan de orde.

Dit jaar was er speciale aandacht voor de mogelijkheden voor thuisgebruik. Door het goedkoper worden van de 3D-printers komt deze techniek nu ook binnen bereik van consumenten en zelfstandige ontwerpers. Er worden nu goedkope zelfbouwpakketten aangeboden van 3D-printers gebaseerd op open source technologie, maar er zijn ook goedkope kant-en-klare apparaten te koop voor thuisgebruik, professionele zzp-ers en kleine bedrijven. Het 3D-printen van onderdelen met deze printers gaat met een nauwkeurigheid van 15 micron en wanddiktes van 0,1 mm zijn haalbaar.


De huidige 3D-printers worden vooral toegepast in bedrijven die productenconcepten ontwikkelen en tijd willen besparen door het zelf maken van modellen. Gebruikers zijn o.a. actief in de medische industrie, lucht-en ruimtevaart, architectuur, machinebouw, maar ook in game-industrie, de filmindustrie en kunstenaars. Eigenlijk zijn de mogelijkheden onbeperkt en komen er voortdurend nieuwe applicatiegebieden bij.
Ook het holle schaalmodel van deze driewieler is in onderdelen geprint en daarna middels lijmen samengesteld.
Door het geheel in kleuren te spuiten ontstaat een realistisch beeld van een nieuw voertuig.
Dit schaalmodel zou ook prima in een mini-windtunnel getest kunnen worden om een beeld te krijgen van de luchtweerstand.


De 3D-printer van hiernaast wordt geleverd als bouwpakket, op basis van open source. zie: http://blog.ultimaker.com/

Maximum print afmeting 21 x 21 x 21 cm.
De producten uit de printer zijn van PLA of ABS kunststof.

Er zijn nog meer merken zelfbouw printers op de markt, de prijzen beginnen bij ongeveer 1000,- EU en gaan tot 2500,- EU

Ik ben in overleg met een leverancier van bouwpakketten voor Routers en met een leverancier van 3D-printers, om tijdens het Velomobile Seminar in september aanwezig te zijn voor het geven van demonstraties. 

No comments:

Post a Comment