Wednesday, April 17, 2013

VeloCar project Technasium

Vanmorgen kreeg ik een mail met de vraag hoe het VeloCar project is verlopen op het Technasium in Lelystad. Ik heb de betreffende persoon het onderstaande antwoord gegeven:

Beste Robert,

Dat was een teleurstelling voor mij. In het algemeen weinig systeem en diepgang. 
Vandaag is er een tweede presentatie van het derde leerjaar, ben benieuwd wat er uit komt.

Mijn advies aan de docenten die les geven aan het Technasium,....begin de techniek lessen met het geven van digitale tekenlessen. Het gratis te downloaden 3D tekenprogramma programma www.sketchup.com en het gratis vector/grafisch teken programma Inkscape.org zijn geschikte programma's om 3D printers, laser snij machines, plotters etc aan te sturen. Met deze gratis programma's kunnen leerlingen een enorme stap voorwaarts maken en het niveau van de techniek lessen zal geweldig stijgen. 

Maar het begint met de docenten die zullen deze programma's moeten leren beheersen en thuis veel moeten oefenen om de leerlingen te kunnen bijstaan in het ontwerpproces. 
De volgende stap is de aanschaf van een lasersnijmachine voor het Technasium lokaal (kosten 3500,- EU) plus een cursus lasersnijden voor de betreffende docenten.

Om mijn advies compleet te maken raad ik aan dat de betreffende docenten ieder voor zich een eigen 3D printer bouwen (eventueel uit eigen zak of van het geld voor bijscholing docenten) en daarmee laten zien aan leerlingen wat je daar allemaal mee kunt maken (enthousiast maken van leerlingen voor techniek).  
De leerlingen die voldoende niveau bereikt hebben verdienen het dan dat ze met de 3D printer van de docent onderdelen mogen printen.

Vervolgens zullen de docenten de leerlingen moeten helpen met het aanbrengen van systeem in het ontwerp proces zoals:...maatvoering, materialen, constructies, etc.etc. 

De resultaten die ik nu gezien heb, hebben helaas weinig met techniek te maken. De leerlingen zijn blijven steken in wat handvaardigheid en dat zal toch niet de bedoeling zijn van techniek lessen in het Technasium. 

Vr gr,
Johan

2 comments:

 1. Ik vind dit interessant:
  http://mmu.ic.polyu.edu.hk/mu_proj/2012/ME/ME11%20Human%20Powered%20Vehicle.htm

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bedankt voor de link. Inderdaad interessant.
   Ik heb het als geheugensteun bij de links op dit blog gezet.

   Delete