Tuesday, April 16, 2013

Mijn Orca weer op kunnen halen bij de politie

Hendrika ging vanmorgen de deur uit om naar Dronten te fietsen. Binnen enkele minuten was ze weer terug met de boodschap dat mijn Orca niet meer beneden in de garage stond. De Orca van Hendrika stond er wel, mijn Orca niet.

Beneden onze flat is een afgesloten garage voor de auto's en de fietsen van de flatbewoners. Maar voor dieven blijkbaar geen enkel probleem om binnen te komen en mijn Orca te stelen.

Om iets voor negen uur stond ik voor het politiebureau in het centrum van Lelystad. Te vroeg,..opening vanaf negen uur. Daarom maar een klein rondje door het centrum gelopen. Iets na negenen stond ik voor de balie om aangifte te doen, maar dat kon daar niet. Voor het doen van aangifte moeten we in Lelystad naar het hoofdbureau 'De Doelen' 4 km verderop. Eerst maar terug naar huis gelopen om mijn GreenMachine uit de winterslaap te halen en daarmee naar het politie bureau 'De Doelen' te fietsen.

Ik wist dat niet, maar aangifte doen van diefstal zonder eerst een afspraak gemaakt te hebben kan tegenwoordig niet meer. Ik heb daarom maar gekozen voor de mogelijkheid om digitaal aangifte te doen.
Voordat ik daarmee aan de slag ben gegaan heb ik besloten om eerst nog even rond te fietsen bij ons in de buurt, stel je voor dat de onverlaten de Orca ergens achter hebben gelaten.
Nog maar net in onze buurt aangekomen belde Flevobike,....'de Orca is gevonden en staat op het parkeerterrein bij het politiebureau De Doelen'. In welke toestand was niet bekend. Misschien kan er niet mee gefietst worden zonder reparatie. Dus nog maar een keer met de GreenMachine naar het bureau om te kijken in welke toestand de Orca verkeerd.
Samen met de vriendelijke agent, die de Orca van de vindplaats (bij ons in de buurt) fietsend naar het bureau heeft gefietst, de Orca bekeken. .....Geen schrammetje!

Met de GreenMachine naar huis gefietst, gegeten en toen lopend naar het bureau om de Orca op te halen.
Wat nu,.......hoe zwaar moet de ketting zijn waarmee wij onze Orca's aan een kolom vastleggen binnen in een afgesloten garage????

11 comments:

 1. Dus eigenlijk ging het om diefstal teneinde er ene joyride mee te plegen ??

  Men zou zeggen dat als het professionele dieven waren geweest ( die er niet mee gaan rijden maar in een bus/kar laden en over de grens brengen ) je de Orca niet weer gezien had.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toch blijft er bij mij een vreemd gevoel. Joyriding betekend meestal een hoop schade. Volgens de politie was de Orca keurig tussen de bosjes geparkeerd om later opgehaald te worden. Toevallig heeft een dame uit de buurt iets wits gezien tussen de bosjes en heeft de politie gebeld.

   Delete
 2. Dag Johan,
  Hoe goed en hoe zwaar je ook iets verankert, met het huidige slijpgereedschap is alles zo los. En doen ze het niet met de slijpmachine, dan doen ze het wel met stikstof. Goed afkoelen, een stevige tik en zelfs 10 mm stalen schakels gaan kapot.
  Goed dat ie weer zonder schade terug is. Gelukkig kunnen criminelen niet zo veel met ons soort fietsen.
  Groeten,
  Wim

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ben het volkomen met je eens, maar bijna iedereen vraagt,... stond die op slot, is de fiets goed verzekerd en om Hendrika en mijn buren gerust te stellen toch elke keer maar een kabelslot aanbrengen.
   Voor criminelen loont het inderdaad niet.

   Delete
 3. Blijft gek...een beetje profi dief heeft aanhanger klaar staan om beide Orca's te stelen...het kan ook nog een flauwe grap zijn. Ik weet niet of andere dingen gestolen zijn, of er braaksporen zijn. Toch kan een stevig slot geen kwaad. Niet elke dief heeft slijper of stikstof bij zich. Vervelend hoor, maar laat je niet gek maken.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Het komt helaas vaker voor dat onbevoegden zich toegang verschaffen tot onze flats. Mijn Orca is niet het eerste wat ontvreemd is.
   Braaksporen zijn niet te vinden, het zo makkelijk om in de algemene ruimtes van een flat binnen te komen. Dat is een kwestie van opletten en discipline van alle bewoners en dat werkt helaas niet. Hetzelfde is het met de enorme berg zwerfvuil in Nederland ook een kwestie van discipline.

   Delete
 4. Gelukkig maar, toch balen dat ze aan je spullen komen hoor.

  ReplyDelete
 5. Bizar... het is duidelijk dat diefstal zo goed als niet te voorkomen is. Vorig jaar werd zo in een bewaakte fietsenstalling een met een beugel vastgelegde Greenmachine gestolen (in Gent). Misschien dat een gps-tracker achteraf nog een oplossing kan zijn ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Een goed verborgen gps-tracker is een mogelijkheid. De kosten hiervan hoeven ons niet meer tegen te houden. Ik ga met Flevobike overleggen of zij daar iets in zien.

   Delete
 6. gelukkig dat ie zo snel onbeschadigd teruggevonden is. Ik heb ook wel eens gelezen van iemand die hem echt als een wrak weer terugvond. Daar wordt je diep ongelukkig van :(

  ReplyDelete
 7. Mooi dat de Orca weer terug is.

  Aangifte kun je tegenwoordig ook per email of schriftelijk doen. dus je hoeft de deur niet eens meer uit :D

  ReplyDelete