Sunday, February 10, 2013

Fablab Flevoland komt op stoom.

Na het Velomobiel Seminar van afgelopen september ben ik mijn energie gaan steken in het fenomeen Fablab (Fabrication Labor). Ik heb even geen tijd gehad om mijn ervaringen en ideeën rondom de Velomobiel te delen, daarom zijn er de laatste maanden nauwelijks artikelen op mijn blog verschenen.

Het idee van Fablab, bestaat al in andere landsdelen en is een internationaal fenomeen. Voor Flevoland is het nieuw. Ik vind dat in een innovatieve provincie als Flevoland met nog vele echte pioniers behoefte is aan meerdere Fablabs.
De aanwezigheid van Fablabs kan een stimulans geven aan de lokale economie door de Fablabs open te stellen voor andere bedrijven, voor particulieren en voor onderwijs-opleidingsinstellingen. Goede ideeën zijn er vaak wel, maar het ontbreekt meestal aan de mogelijkheid deze werkelijk te maken. Een Fablab biedt deze mogelijkheid en zo kan een goed idee een zelfontwikkeld tastbaar product worden met eventueel commerciële gevolgen.

Eerste resultaten van een inmiddels grote groep vrijwilligers en instanties die mijn ideeën voor Flevoland delen.

Fablab Dronten

  1. Op vrijdag 11 januari hebben wij een geschikte ruimte aangeboden gekregen van het CAH Vilentum (Hoger Onderwijs Dronten) op de locatie Drieslag 1 te Dronten, in het oude CAH Vilentum-gebouw........ Hier een link naar het.... nieuwe ...gebouw van de CAH Vilentum.
  2. Het FabLab gaat onderdeel uitmaken van het gewenste Innovatie, Techniek en Design Centre van de CAH. 
  3. Afgelopen maandag 21 januari hebben wij de locatie in gebruik genomen. De officiële opening staat gepland op zaterdag 2 maart om 14.00 uur (Inloop vanaf 13.30). 
Logo CAH Vilentum  (lasersnij voorbeeld Fablab Dronten)


Hierbij nodig ik iedereen die dit leest uit. Ik zou het prachtig vinden als op de parkeerplaats van de CAH op 2 maart een enorme hoeveelheid velomobielen geparkeerd staan.

Bibliolab Lelystad

Als het aan Gineke Fels en Tjarko Roorda van de FlevoMeer Bibliotheek ligt worden de bibliotheken ook kenniscentra op het gebied van digitale technieken. Met dit nieuwe imago willen ze de ondernemende mens binnenhalen in de bibliotheken. Door het integreren van een Fablab in de bibliotheek kunnen mensen kennis maken met veilige door computer aangestuurde machines en hiermee leren omgaan.
Op deze plek komt het Bibliolab lelystad


  1. Eind januari is Fablab Flevoland een samenwerking aangegaan met de FlevoMeer Bibliotheek (7 vestigingen in Flevoland) om een mini Fablab in de FlevoMeer Bibliotheek Lelystad in gebruik te nemen. Dit mini Fablab werkt met desktop machines die geschikt zijn om te gebruiken in kantooromgevingen, maar ook in bibliotheken en scholen. De mogelijkheden die worden aangeboden zijn 3D tekenen, 3D scannen, 3D printen, lasersnijden/graveren, foliesnijden en electronica. Vanuit de vestiging in Lelystad worden de diensten en producten uitgebreid naar de andere vestigingen. De officiële opening van Bibliolab Lelystad is op zaterdag 16 maart om 14.00 uur (Inloop vanaf 13.30)
Bibliolap  van buiten gezien. Tweede verdieping boven NewYorker in het centrum van Lelystad

First Dutch Public Library Fablab opens March 16.

2 comments: