Sunday, January 17, 2016

Beknibbelen op openbare bibliotheken is een verkeerde bezuiniging!

De Bibliotheek als centrale plaats voor het overdragen van digitale kennis en kunde.
Iedere zichzelf respecterende stad heeft een openbare bibliotheek,.....een unieke ruimte in centra's van steden die iedereen vrije toegang biedt tot informatie, kennis en cultuur.

Bibliotheken zullen zich echter aan moeten passen aan de snelle veranderingen in maatschappij. Internet en andere elektronische infrastructuur en media versnellen dit proces van verandering. De effecten van de digitalisering op de maatschappij is een factor die nog steeds onderschat wordt. Aanpassen en veranderen is niet eenvoudig, maar toch zullen gemeentebesturen en bibliotheken er naar moeten streven om de bibliotheek een meer centralere plaats toe te kennen in dit snelle veranderingsproces.
Bibliotheken kunnen centra worden waar alle informatiestromen geïntegreerd worden.
Dit toekomstperspectief gaat leiden tot vernieuwing van het klassieke bibliotheek-aanbod.

Moment opname,...deze jongedame laat trots zien wat ze gemaakt heeft tijden de opening van het eerste Bibliolab in Nederland. Foto: Ton ten Brinke.

Stop het proces van beknibbelen.
Het proces van beknibbelen, zoals minder openingsuren, is een verkeerde bezuiniging. Er zal meer creativiteit aan de dag gelegd moeten worden in het omschakelen van conservatieve bibliotheek naar "Digitaal Kennis Centrum".
Ruimere openingstijden en betere voorzieningen zullen uiteindelijk leiden tot rendementsverbetering.
Het is geldverspilling als ingerichte en verwarmde ruimtes steeds vaker gesloten zijn. De bibliotheek kan de centrale plek worden waar uitwisseling van kennis en kunde plaats vindt. In plaats van beknibbelen zullen de voorzieningen en de inrichting aangepast moeten worden zodat het gebouw universeler te gebruiken is. Ook 's avonds en in de weekenden moeten activiteiten kunnen plaatsvinden.
Mijn stelling is dat gebouwen en inventaris door een zo efficiënt mogelijk gebruik mogen slijten.

Wat voor activiteiten passen bij een bibliotheek?
De algemene tendens in Nederland is dat subsidies voor instelling met een algemeen nut teruglopen. Instellingen die afhankelijk zijn van subsidies zullen zich moeten beraden hoe ze in de nabije toekomst kunnen overleven. Ook bibliotheken zullen zich bedrijfsmatiger moeten opstellen en commerciëler gaan denken.
Als voorbeeld van hardop denken:
Een bibliotheek is bijvoorbeeld een perfecte plek voor het aanbieden van cursussen op het gebied ICT-vaardigheden en digitale technieken, maar ook huiswerkbegeleiding van leerlingen. In elke plaats zijn voldoende ervaren leerkrachten die met pensioen zijn en best bereid zijn om hun jarenlange ervaring in te zetten om leerlingen te stimuleren en te helpen om hun studies goed af te ronden. Ouders hebben er veel voor over om hun kinderen op een zo hoog mogelijk niveau te laten studeren.

Daarnaast zal er naar onze mening ook een formatieve omslag moeten komen bij en in de bibliotheken. Van boek-aanbieders en "plankenvullers" naar kennis-aanbieders en personeel dat deskundig is op het gebied van moderne technieken en kennisoverdracht.

Brainstorm sessie.
Ik zie mogelijkheden in het voorbereiden van een brainstorm sessie met diverse betrokken instanties/instellingen om het noodzakelijke veranderingsproces binnen gesubsidieerde instellingen met een algemeen nut aan te zwengelen.

Tuesday, January 12, 2016

In het Fablab Flevoland bieden we extra service.

Steeds meer mensen kopen producten online. Als het om technische producten gaat zoals 3D printers, schuilt daar ook een gevaar in. Om 3D printers succesvol te kunnen gebruiken vraagt het meer kennis en kunde dan bij het gebruik van een standaard 2D printer. Om te voorkomen dat de aanschaf van een 3D printer tot een teleurstelling leidt kun je terecht bij het Fablab Flevoland waar we helpen in het leren omgaan met de 3D-printer.
Prusa Hebhestos i3 vanaf 415,- Euro excl. btw

Het Fablab Flevoland werkt daarom samen met meerdere fabrikanten en internetwinkels in Nederland. In het Fablab Flevoland worden diverse merken 3D printers geassembleerd door ervaren monteurs. Als klanten een geassembleerde 3D printer gekocht hebben bij een van de collega internetwinkels en de printer zelf ophalen bij het Fablab Flevoland krijgt de klant een gratis instructie van 2 uur, zodat hij/zij met een goed afgestelde en werkende printer naar huis gaat. Als je later nog problemen tegenkomt helpen wij die op te lossen.
Printrbot simple metal 

Voor kopers van een bouwpakket verzorgen wij assemblage workshops. Voor enkele types 3D printers is een workshop van 1 dag voldoende terwijl voor andere types 2 dagen nodig zijn. Een workshop van 1 dag kost 75,- Euro en een workshop van twee dagen kost 150,- Euro. Prijzen excl. btw.
Bouwpakket BQ Hephestos 2

In het Fablab Flevoland hebben we complete printers en bouwpakketten op voorraad, zodat een telefoontje voldoende is om een afspraak te maken op welke dag je naar het Fablab Flevoland komt.
Het Fablab Flevoland is van maandag t/m vrijdag geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur. Het is eventueel mogelijk om ook op zaterdag een afspraak te maken.
By Flow de eerste draagbare en multimateriaal 3D-printer.
Het Fablab Flevoland werkt samen met:


Bouwpakket Felix 3D printer

Wij geloven in de combinatie van internetwinkels met ondersteuning van een centrale fysieke werkplaats waar ervaren monteurs de kopers van een bouwpakket of een complete 3D-printer extra service bieden.
Adres: De Morinel 55   8251HT  Dronten    Tel: 0614563975