Tuesday, December 4, 2012

Eerste proefrit met de Bootfiets

Goed bestuurbaar, zeer acceptable draaicirkel en comfortable geveerd.
Deze week gaat de Bootfiets terug naar de scheepswerf voor de verdere afbouw.

Thursday, November 29, 2012

Bootfiets bijna op de wielen.

Bootfiets omgedraaid, de vier wielophangingen staan tijdelijk op blokken. Als alles meezit komen de wielen er deze week nog op. Aan de achterkant is de roerkoning met de witte lagerbus te zien. De roerkoning is door een waterdicht schot afgescheiden van de leefruimte. Als er gefietst kan worden gaat het geheel terug naar de scheepswerf om de bovenkant (dek) op de romp aan te brengen.

Achterwielophanging met in/uit schakelbare aandrijfas en kruiskoppeling. Het hydraulisch schijfrem huis is ook te zien. Het veerelement kan op 5 verschillende standen vastgezet worden, afhankelijk van de belasting. 
Voorwielophanging met instelbare stuurstang bevestiging en schijfrem huis.  Let op de driehoekige meeneem nok aan de voorkant van de gelagerde wielas.   
Stuur, trappers en de stoelbevestiging (instelbaar)
Donald Straathof en Arjan Vrielink druk met het monteren van de fiets onderdelen
Het vierde spant vanaf de boeg gaat als waterdicht schot fungeren.

Saturday, November 24, 2012

Excursie naar de grootste printfabriek ter wereld.

Gistermorgen stond ik om 8.00 uur voor de deur van de NOVU in Utrecht. In het gebouw van de NOVU is ook het op één na oudste Fablab (Proto Space) van Nederland gevestigd. Om kwart voor negen zaten we met ruim 45 geïnteresseerden in een touringcar om als eerste Shapeways in Eindhoven te bezoeken.
8 uur opkomende zon boven Utrecht
Shapeways is het eerste professionele bedrijf in Nederland dat op grote schaal 3D prints maakt op bestelling van de consument. Je stuurt een digitale 3D tekening van het product dat je gemaakt wilt hebben, verteld erbij van welk materiaal en binnen enkele minuten weet je wat dat gaat kosten en wanneer je het kunt verwachten. Levertijd, één tot twee dagen.
Één van de vele 3D printers bij Shapeways
De machine die hierboven afgebeeld staat werkt met poeder. Een SLS machine (Selective Laser Sintering machine). Op de printtafel van de machine worden vele en diverse producten met behulp van een computer programma genest, zodat in één run tientallen en bij kleine producten soms tot 100 producten tegelijk uit de machine komen.
Tientallen verschillende producten zijn klaar om afgewerkt te worden, zoals trommelen en kleuren.
 
Diverse producten in de trommel machine.
Bij Flevobike hebben ze ook zo'n zelfde soort trommelmachine waarmee alle gefreesde aluminium onderdelen gepolijst worden, voordat de onderdelen in een bepaalde kleur geanodiseerd worden.
Deze 3D geprinte kunststof (nylon) armbanden zijn eerst getrommeld (gepolijst) en daarna in een soort inktbad ondergedompeld en ingekleurd, in dit geval paars.
Omstreeks 14.30 waren we bij het grootste 3D print bedrijf in de wereld in Leuven België,.....MATERIALISE......Voor veel ontwerp en design bureaus al lang een bekende naam. Materialise bestaat al ruim 22 jaar, er werken momenteel 800 mensen. De grootste Stereolihography (SLA) machines in de wereld worden bij Materialise zelf ontworpen en gemaakt. Daar kunnen mensen op ware grote uitgeprint worden, niet van echt te onderscheiden.
Er valt veel te vertellen over wat ze bij Materialise kunnen, van kunststof tot metalen printen, van machine onderdelen, auto onderdelen, kunstwerken tot protheses.
Als je ook gelooft dat 3D printen een grote invloed gaat krijgen in de toekomstige industrie, kijk wat uitgebreider op de site van Materialise, de moeite waard.
Etc......Etc.......Etc.

Friday, November 16, 2012

Vervolg bouw amfibie bootfiets.

Na een geslaagde te waterlating en een eerste goed verlopen proefvaart, is het onderste gedeelte van de romp van de bootfiets vervoert naar Flevobike. Daar worden alle voorzieningen gemaakt om er een landvoertuig van te maken.

Vanmiddag heb ik enkele foto's gemaakt van het eerste begin van de wielophanging. Ter verduidelijking........voor het varen op zee worden deze gedemonteerd en opgeslagen in de romp.
De romp ligt in de houten werkplaats van Flevobike en wordt gedragen door de hefbrug waar normaal gesproken auto's mee opgetild worden. Toch wel handig zo'n hefbrug.
Op de vloer de onderdelen van de geveerde dubbel wishbone ophanging voor de wielen. Rechts nog net in beeld de zitting van de geventileerde stoel.

Monday, November 5, 2012

Extra regenbescherming bij de Orca

De Versatile No.2 van Ton ten Brinke met extra regenbescherming
Ton heeft voor donkere tijden de extra lamp zo hoog mogelijk gemonteerd.
Naar voorbeeld van Ton, hebben Hendrika en ik aan de zijkant van de kap doorzichtige en naar opzij beweegbare polycarbonaat flappen gemaakt. Hiermee is het inregenen van opzij verleden tijd. De ventilatie en het zicht worden door deze flappen niet belemmerd.

Monday, October 29, 2012

Ook dit is mogelijk met 3D printen!

De carrosserie van deze Urbee hybride driewiel auto is gemaakt met een 3D printer
Hurkend Jim Urbee met zijn ontwikkel team bij het aluminium chassis.
Geprinte kunststof achterdeel van de Urbee carrosserie
Enkele andere voorbeelden en toepassingen van 3D printen.
Metaal geprinte figuurtjes van 3D gescande personen (roestvast staal)
De prijs hangt van de afmeting af
Titanium achterpatten mountain bike 3D geprint .
BH geprint met flexibel kunstsof
Dit komt zo gekleurd uit de 3D printer
Of  ze prettig zijn in het gebruik weet ik niet.
Deze onderdelen van sierraden komen als één geheel uit de  printer
Het kan allemaal ook op een heel andere manier, met veel vakmanschap en training, gemaakt worden, zoals de foto hieronder.
De carrosserie van onze Nederlandse Daffodil met de hand gevlochten van pitriet.
Welke van de twee productie methodes, 3D printen of het mooie handwerk van de Daffodil heeft het meeste toekomst?

Wednesday, October 24, 2012

Hoe neem je een GreenMachine mee in het vliegtuig?


Hier heeft Matthias Erz van http://flevelo.com/ een oplossing voor bedacht en gemaakt. Hij heeft de degelijke standaard doos, van driedubbel karton, van Flevobike nog wat kunnen verkleinen, er wieltjes aan bevestigd en een handgreep.
Matthias met in elke kartonnen roldoos een GreenMachine

Hierboven een foto genomen van het beeldscherm met de scan van de kartonnen roldoos gemaakt door de douane op het vliegveld. Een prachtig kunstwerk, het is ook een leuke puzzel.... hoe klein kun je de doos maken en hoe vul je de tussenruimte zo effectief mogelijk op met andere vakantie spullen.

De scanner kijkt door sommige dingen heen. Dit is wat wij zien in de geopende doos



Friday, October 12, 2012

Nederland Fietsland?

Neemt België het stokje van Nederland over als het gaat om het predicaat Fietsland van Europa?

Bike Valley ontwikkelt windtunnel voor fietsers. (artikel uit ‘Tweewieler’ magazine okt 2012)
De Limburgse bedrijven Ridley, Bio-Racer, Energy Lab en Golazo bundelen hun krachten in ‘Bike Valley’ dat moet uitgroeien tot het innovatieknooppunt van de wieler sport in Vlaanderen. De bedrijven krijgen steun van de provincie Limburg, het innovatiecentrum Limburg, Flanders Drive ( de Vlaamse competentiepool van de voertuigenindustrie) en Voka - Kamer van Koophandel Limburg.
Bike Valley wil wielrenners sneller doen fietsen door hun aerodynamica te verbeteren. Om die doelstelling te behalen investeert het collectief met overheidssteun in de ontwikkeling en de bouw van een fietsspecifieke windtunnel. Wielerteams en fietsfabrikanten die nu aerodynamicatests doen gebruiken daarvoor windtunnels die ontworpen zijn om auto’s aerodynamisch te optimaliseren.


Nog een artikel uit Tweewieler van deze maand;

Bosch-werknemers laten auto staan.
Uit een enquete die Bosch begin 2012 liet uitvoeren bij duizend Belgen blijkt dat 53% van de Belgen de elektrische fiets beschouwt als een goed alternatief voor woon-werkverkeer.

Als dit werkelijk waar is, zijn de Belgen blijkbaar veel meer bereid om de fiets te pakken, voor woon-werkverkeer, dan de gemiddelde Nederlander. Als 53% van de Belgen het woon-werkverkeer op de elektrisch ondersteunde fiets gaan doen, dan is België van het file probleem in de spitsuren af, tenminste wat betreft de auto files. Er ontstaat dan veel ruimte op de parkeerplaatsen bij bedrijven en instellingen.

Een fantastische kans voor de elektrisch ondersteunde velomobiel.

Wat ze in België nog niet weten is dat we in de 'Velomobiel Valley Dronten' werken aan het,
Pilot project “Velocar”.
Dit is een samenwerking tussen Fablab Flevoland, Velo Nova, onderwijs, bedrijven en overheid.
De Velocar is een 1 persoons auto met een menselijke motor en eventueel elektrische ondersteuning.

Thursday, September 27, 2012

Gazelle Friiik te revolutionair?

De eerste velomobiel met een volledig gesloten kettingaandrijving die geschakeld werd met een derailleur was de C-Alleweder. De C staat voor Carbon. De C-Alleweder was de opvolger van de Aluminium Alleweder.
Voor mensen met ervaring in het schakelen met een derailleur was het systeem van de C-Alleweder een redelijk werkend systeem en een enorme vooruitgang in het onderhoud van de aandrijving ten opzichte van het geheel open ketting systeem van de Aluminium Alleweder.
Het systeem in de C-Alleweder was echter niet "hufter proof", het kwam nog wel eens voor dat de ketting eraf liep door verkeerd schakelen of bij terugtrappen, terwijl de ketting nog niet op het juiste kettingwiel lag.
C-Alleweder met gesloten kettingaandrijving
Het heeft ons bij Flevobike, tussen alle werkzaamheden door, 10 jaar bezig gehouden om een "hufter proof" kettingschakel systeem te ontwikkelen voor velomobielen. Een prototype, ingebouwd in een "black box" werkte zo goed dat we besloten hebben een internationaal patent onderzoek te laten verrichten. Op het systeem is uiteindelijk, in samenwerking met Gazelle, een internationaal patent verleent, waarbij Flevobike de rechten heeft behouden om het toe te passen op alle fietsen met een stoel.

Flevobike heeft voor Gazelle een prototype van het systeem gemaakt dat op een Gazelle Orange damesfiets is toegepast. Voor iedereen die een testrit gemaakt heeft op deze fiets was het een uitdaging om te proberen het derailleur systeem te ontregelen........ Best spannend,...... maar zelfs bij achteruittrappen en dan schakelen bleef het GSS (Gazelle Schakel Systeem) gewoon functioneren.
Inkijk in de zelfdragende aluminium  kettingkast van de Gazelle Friiik met GSS

De gedachte van de toenmalige directie van Gazelle;... ontwikkel een eigen aandrijfmodule voor stadsfietsen met een licht, goedkoop en hoogwaardig schakelsysteem dat op elke stadsfiets past en waar de koper voor de levensduur van de fiets garantie krijgt. Een uniek en baanbrekend idee.
Helaas heeft er zich de laatste jaren binnen de poorten van Gazelle zoveel afgespeeld dan dit baanbrekende idee totaal naar de achtergrond is geraakt. Sinds het eerste prototype van GSS heeft er voor de vierde keer een wisseling van de algemene directeur plaats gevonden. Dan komt er nog bij dat binnen Gazelle niet alle beleidsbeslissers de potentie van GSS begrepen hebben. Ik denk hier vooral aan het gesprek dat ik gehad heb met de marketing manager, tijdens de introductie van de Friiik op de "Fietsvak" in januari van dit jaar in het RAI gebouw. Ongelooflijk hoe conservatief iemand kan zijn en hoe beperkt iemand op zo'n belangrijke positie denkt.
Ik las in het tijdschrift "De Vogelvrije Fietser" van deze maand een artikel over het voorlopig stoppen van de productie van de Friiik. Daarin zegt Hugo Velthuis, hoofd product management van Gazelle,...'De branche is nogal conservatief' .....'Als je echt met iets revolutionairs komt, krijg je met weerstand te maken'. En als Gazelle de dealers niet weet te overtuigen, staan de Friiiks dus niet in de etalage bij de fietsenmaker om de hoek. Velthuis: 'Het is echt het verhaal dat moet kloppen. We hebben het niet goed genoeg uitgedragen. Dat is jammer'.  Met dat laatste ben ik het hartgrondig eens. Ik heb het hele proces van dichtbij gevolgd en kan alleen maar beamen dat ze bij Gazelle nog een hele hoop moeten leren voordat ze in staat zijn om dit soort revolutionaire ontwikkelingen succesvol op de markt te brengen. .......Wat ik heel frappant vindt is dat ze op dit moment bij Gazelle een vacature hebben, ze zoeken een nieuwe product manager.
Friiik met door Flevobike gemaakte tasafhouders, een noodzakelijk onderdeel.
  
Bij Flevobike beschikken we over een Friiik uit de eerste en voorlopig laatste productie badge. Wij fietsen daarmee en hebben het systeem zoals het nu is uitgevoerd goed bekeken en moeten constateren dat het niet het systeem geworden is zoals wij dat voor ogen hadden. De afstelling gebeurd door een kabel systeem net als bij de versnellingsnaven van Sturmey Archer. Helaas een verkeerde keuze voor een onderhoudsvrij systeem. Bij het prototype van Flevobike is nastellen niet nodig en kan het systeem ook niet ontregelt raken. De schakel stappen zitten in het systeem zelf verwerkt net als bij de Rohloff naven. De verdere ontwikkeling, waar Flevobike niet meer bij betrokken is geweest, heeft twee jaar langer geduurd dan gepland, het heeft veel geld gekost en niet het niveau gehaald dat in potentie aanwezig is.
Hier nog een klein citaat van TestKees:....‘Een heuse vondst’......Wat is er zo bijzonder aan de Friiik? TestKees schreef in het maartnummer: ‘De fiets zelf is niets bijzonders, maar het aandrijfsysteem van de Gazelle Friiik is een heuse vondst. Het zit ingepakt in een spuitgegoten aluminium kettingkast, een innovatie van ligfietsbouwer Flevobike. Deze lichtgewicht kettingkast is echt waterdicht en daardoor slijt het versnellingssysteem nauwelijks. Bovendien loopt hij erg soepel door een nieuw derailleursysteem.’
Flevobike had graag gebruik gemaakt van de onderdelen van het schakelsysteem van Gazelle voor het produceren van een licht en betaalbaar ketting versnelling systeem met een hoog rendement voor velomobielen maar dan met een groot aantal versnellingen (dubbelsysteem), PSS (Paralel Schakel Systeem). PSS kan ook bij stilstand geschakeld kan worden, door achteruit te trappen. Door het achterste freewheel van een in- en uit- schakelbare blokkering te voorzien, kan ook achteruit gefietst worden. Flinstonen is dan niet meer nodig. Flevobike hoopt ooit een innovatieve investeerder tegen te komen die kansen ziet in zo'n uniek systeem voor velomobielen. De velomobiel als gezond en duurzaam mobiliteitproduct zou hier baadt bij hebben.