Sunday, January 17, 2016

Beknibbelen op openbare bibliotheken is een verkeerde bezuiniging!

De Bibliotheek als centrale plaats voor het overdragen van digitale kennis en kunde.
Iedere zichzelf respecterende stad heeft een openbare bibliotheek,.....een unieke ruimte in centra's van steden die iedereen vrije toegang biedt tot informatie, kennis en cultuur.

Bibliotheken zullen zich echter aan moeten passen aan de snelle veranderingen in maatschappij. Internet en andere elektronische infrastructuur en media versnellen dit proces van verandering. De effecten van de digitalisering op de maatschappij is een factor die nog steeds onderschat wordt. Aanpassen en veranderen is niet eenvoudig, maar toch zullen gemeentebesturen en bibliotheken er naar moeten streven om de bibliotheek een meer centralere plaats toe te kennen in dit snelle veranderingsproces.
Bibliotheken kunnen centra worden waar alle informatiestromen geïntegreerd worden.
Dit toekomstperspectief gaat leiden tot vernieuwing van het klassieke bibliotheek-aanbod.

Moment opname,...deze jongedame laat trots zien wat ze gemaakt heeft tijden de opening van het eerste Bibliolab in Nederland. Foto: Ton ten Brinke.

Stop het proces van beknibbelen.
Het proces van beknibbelen, zoals minder openingsuren, is een verkeerde bezuiniging. Er zal meer creativiteit aan de dag gelegd moeten worden in het omschakelen van conservatieve bibliotheek naar "Digitaal Kennis Centrum".
Ruimere openingstijden en betere voorzieningen zullen uiteindelijk leiden tot rendementsverbetering.
Het is geldverspilling als ingerichte en verwarmde ruimtes steeds vaker gesloten zijn. De bibliotheek kan de centrale plek worden waar uitwisseling van kennis en kunde plaats vindt. In plaats van beknibbelen zullen de voorzieningen en de inrichting aangepast moeten worden zodat het gebouw universeler te gebruiken is. Ook 's avonds en in de weekenden moeten activiteiten kunnen plaatsvinden.
Mijn stelling is dat gebouwen en inventaris door een zo efficiënt mogelijk gebruik mogen slijten.

Wat voor activiteiten passen bij een bibliotheek?
De algemene tendens in Nederland is dat subsidies voor instelling met een algemeen nut teruglopen. Instellingen die afhankelijk zijn van subsidies zullen zich moeten beraden hoe ze in de nabije toekomst kunnen overleven. Ook bibliotheken zullen zich bedrijfsmatiger moeten opstellen en commerciëler gaan denken.
Als voorbeeld van hardop denken:
Een bibliotheek is bijvoorbeeld een perfecte plek voor het aanbieden van cursussen op het gebied ICT-vaardigheden en digitale technieken, maar ook huiswerkbegeleiding van leerlingen. In elke plaats zijn voldoende ervaren leerkrachten die met pensioen zijn en best bereid zijn om hun jarenlange ervaring in te zetten om leerlingen te stimuleren en te helpen om hun studies goed af te ronden. Ouders hebben er veel voor over om hun kinderen op een zo hoog mogelijk niveau te laten studeren.

Daarnaast zal er naar onze mening ook een formatieve omslag moeten komen bij en in de bibliotheken. Van boek-aanbieders en "plankenvullers" naar kennis-aanbieders en personeel dat deskundig is op het gebied van moderne technieken en kennisoverdracht.

Brainstorm sessie.
Ik zie mogelijkheden in het voorbereiden van een brainstorm sessie met diverse betrokken instanties/instellingen om het noodzakelijke veranderingsproces binnen gesubsidieerde instellingen met een algemeen nut aan te zwengelen.

2 comments:

  1. Mensen met visie, dat is wat er ontbreekt tegenwoordig. Snel scoren, korte termijn denken is helaas de tendens onder invloed van tegenvallende resultaten. Inkrimpen ipv koers verleggen en nieuwe uitdagingen aangaan.
    Ik vind je voorstellen en idee prachtig. Zo voor de handliggend. Waarom toch kunnen de verantwoordelijke bestuurders daar zelf niet opkomen?
    Ik geloof trouwens niet dat de analoge kennisopslag gaat verdwijnen. We moeten er juist zuinig op zijn. Vooral niet nalaten kennis op papier vast te blijven leggen. Alleen deze vorm is een betrouwbare en vooral universele vorm gebleken die kennis overdracht eeuwenlang kan garanderen.
    Dat kan je van digitale opslag niet stellen. Mijn 5.25 inch floppies kan ik nims meer mee. Zelfs CD's dien het niet meer of is geen systeem meer van voor handen die er wat mee kan. Dat is data van nog geen 30 jaar geleden. Mijn analoge dagboeken en tekeningen van 50 jaar geleden kan ik nog op elk moment open slaan. Kennis van mijn opa over tuinieren en landbouw beschik ik ook nog over. Evenals de recepten en huishoudtips van mijn oma. Dus biblioteken zijn meer dan alleen een verwarmt bedrijfsgebouw. Ze bevatten ons erfgoed om te bewaren en door te geven aan ons nageslacht. Digitale kennis opslag is alleen handig voor dagelijks gebruik. Niet om te bewaren. Daar is het te vluchtig voor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. De analoge opslag van belangrijke zaken zal moeten blijven. Helemaal met jou eens.
      Hiervoor zullen gebouwen met andere voorzieningen nodig zijn dan openbare bibliotheken lijkt mij.

      Delete