Saturday, December 5, 2015

"Open Source"... de grootste vooruitgang in de geschiedenis van technologie.

Grotere tegenstellingen zijn haast niet te bedenken. De wereld van 'Patenten' en de wereld van vrij te gebruiken 'Open Source' ontwikkelingen. 
  • Bij Patenten wordt een idee van iemand vastgelegd en mag niemand anders meer iets met het idee doen.
  • Bij Open Source worden ideeën door bedenkers vrijgegeven en mag iedereen hier vrij gebruik van maken.
Het begrip 'Open Source' is ontstaan bij de software ontwikkelaars voor computers. Bij Open Source software is de broncode van de software door iedereen vrij te gebruiken en kan de software aangepast worden. De open source beweging is in 1998 begonnen door het vrijgeven van de broncode van Netscape Communicator.

Het bekendste is het Open Source software programma Linux. Linus Torvalds, een informaticastudent uit Finland, is gestart met de eerste versies van de Linux-kernel. Steeds meer mensen werkten hier uiteindelijk aan samen om de kernel te blijven verbeteren, en hulpprogramma's toe te voegen om een werkelijk besturingssysteem te voltooien.

Onderwijs is Open Source!
Onderwijsmensen zitten automatisch in de Open Source beweging. Zij delen hun kennis en kunde zo goed mogelijk met de leerlingen/studenten waar ze les aan geven.
Met mijn opleiding als docent werktuigbouwkunde voel ik mij dan ook als een vis in het water in de wereld van de Open Source beweging.

Sneltreinvaart
Kennis delen, elkaar stimuleren en elkaar helpen heeft de technologische ontwikkelingen in een sneltreinvaart gebracht. 
Open Source elektronica, ...zoals 'Arduino', ....voor de aansturing van de stappen motoren van desktop machientjes heeft daar nog eens een geweldige schep bovenop gedaan. 

Desktop 3D Printers
De absolute top in deze snelle vooruitgang is de 'Desktop 3D Printer'. De 3D printer geeft geweldige nieuwe mogelijkheden voor jong en oud om kennis te maken met de wereld van het maken.
Do It Yourself (DIY). Eigelijk zijn er geen grenzen meer om ideeën om te zetten in werkende producten, en op schaal te maken. 
Met als basismachine de 3D printer kunnen weer andere desktop machines gemaakt worden, zoals een 3D scanner, een 3D frees machientje, een robot arm, etc.etc.
Open Source ontwerp programma's, zoals het digitaal 2D en 3D tekenen (Computer Aided Design... CAD), programmeren en het ontwerpen van elektronica circuits,.... zijn er te kust en te keur. Echt alles is tegenwoordig gratis te downloaden. Als je in het bezit bent van een computer, nieuwsgierig en leergierig bent en zelf graag dingen maakt, hoeft niemand zich ooit nog te vervelen. 
Advies:.... Bouw zelf een 3D printer!! 

Het bouwpakket van deze unieke BQ 3D printer is €700,- excl. BTW. In het Fablab Dronten krijg je bij aanschaf van deze printer een gratis workshop van een dag, zodat je aan het eind van de dag naar huis gaat met een werkende printer en een hoop extra kennis.








No comments:

Post a Comment